Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 09:23

Ανησυχία για το αν θα υπάρξει επάρκεια εργατικών χεριών για το λιομάζεμα

Ανησυχία για το αν θα υπάρξει επάρκεια εργατικών χεριών για το λιομάζεμα

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για το θα υπάρχει το επόμενο διάστημα επάρκεια εργατικών χεριών για το λιομάζεμα. Σε σύσκεψη που έγινε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, χθες, για την εκτίμηση του εργατικού προσωπικού από τρίτες χώρες, το οποίο θα χρειαστεί ο Νομός την επόμενη διετία, παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι παραγωγοί-εργοδότες να καλέσουν εργάτες από τρίτες ή ακόμη και να απασχολήσουν εργάτες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα, για τη συγκομιδή και τη φροντίδα των καλλιεργειών. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τώρα οι παραγωγοί-εργοδότες δεν έχουν εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα αυτή τη δυνατότητα που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα από τα προηγούμενα χρόνια να καταγράφεται έλλειψη εργατικών χεριών.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή διότι οι ελαιοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν  προβλήματα από τη λειψυδρία, από τον καύσωνα του Μάη και πρέπει να αποφευχθεί στα προβλήματα αυτά να προστεθεί και το έλλειμμα εργατών για το μάζεμα των ελιών. 

Ενημέρωση για το πως μπορούν να προσκαλέσουν και να απασχολήσουν εργάτες από τρίτες χώρες έκαναν σε εκπροσώπους φορέων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας παρουσίασαν τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι υπηρεσίες τους για το εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες το οποίο θα χρειαστεί ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας την επόμενη διετία.  

Ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι για να ενημερωθεί ο κόσμος για το πως μπορεί να βρει και απασχολήσει εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες θα γίνουν καταχωρήσεις στον Τύπο, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία με τους φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και τους αλιείς.