Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 08:44

“Προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα”, χρεωμένοι και αβοήθητοι οι πατατοπαραγωγοί

“Προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα”, χρεωμένοι και αβοήθητοι οι πατατοπαραγωγοί

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Για προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα μιλά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης και υπογραμμίζει ότι στους πατατοπαραγωγούς δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ετοιμάσουν τα χωράφια τους και να προμηθευτούν πατατόσπορο, που φέτος ακρίβυνε και άλλο. Επίσης ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση αντί να χαρατσώνει τους ελαιοπαραγωγούς και να τους καθιστά υπεύθυνους για τον υγειονομικό έλεγχο των εργατών στο λιομάζωμα, να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά, τη διαμονή και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για όσους εργαστούν τις ελιές. Επιπλέον ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ενώ τα κρούσματα κορονοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το Κέντρο Υγείας στη Μεσσήνη παραμένει σε άθλια κατάσταση, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Τέλος ζητά μέτρα προστασίας, όπως δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα σχολεία…

Η παρέμβαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης για τους πατατοπαραγωγούς έχει ως εξής: “Μετά από 8 μήνες σε συνθήκες πανδημίας οι  μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι. Την ίδια στιγμή προκλητικά ο υπουργός και η κυβέρνηση καύχιουνται ότι "όλα κυλούν ομαλά και έχουν αποζημιώσει κάθε κλάδο του αγροτικού τομέα που έχει πληγεί".  

Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός στα "σουλάτσα" που  κάνει στην περιοχή, μιλώντας με ύφος  "1000 καρδιναλίων" παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα, προς εξυπηρέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Είναι προκλητικοί! Είναι επικίνδυνοι.

Η αλήθεια για τους αγρότες είναι δραματική.

Τώρα διανύουμε την περίοδο που οι πατατοπαραγωγοί ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν για την νέα χρονιά. Ήδη ο  πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή 1,60 το κιλό.

Για να μπει ο σπόρος πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Και αυτό απαιτεί έξοδα, την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ.

Οι παραγωγοί είναι χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουν. Την ίδια στιγμή μένουν απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις. 

Να αφήσουν ο Υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις”. 

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες για το λιομάζωμα, το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης και την εφαρμογή μέτρων προστασίας των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης τονίζει: “Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την μάχη της επιβίωσης και τις υπόλοιπες δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και των ελλιπών μέτρων της κυβέρνησης στην ύπαιθρο. Φτάνει ο καιρός της συγκομιδής στην ελιά, εργάτες γης δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση από πάνω μας ζητά να πληρώσουμε χαράτσι για να κάνουμε πρόσκληση σε συγκεκριμένα άτομα που θέλουμε να απασχολήσουμε και να είμαστε και υπεύθυνοι για το αν είναι υγιείς. Απαιτούμε: Να έρθουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια τώρα με ευθύνη του κράτους, για την μεταφορά τους, τον τόπο διαμονής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται. 

Με τα νούμερα των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το κέντρο υγείας Μεσσήνης παραμένει σε άθλια κατάσταση, τα αγροτικά ιατρεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση. Και σε μια περίοδο που λόγω της ελιάς αυξάνονται τα ατυχήματα παραδοσιακά δεν υπάρχει γιατρός πουθενά. Απαιτούμε: Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις στο νοσοκομείο Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό. Πλήρης λειτουργία και στελέχωση του κέντρου υγείας Μεσσήνης.

Ειδικά για τα σχολεία, σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια. Απαιτούμε: Άμεσα και δωρεάν τεστ στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάλυψη με ευθύνη του κράτους του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του δήμου να γίνονται απολυμάνσεις στους σχολικούς χώρους, επίσης να προβλέψουν για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από τα χωριά στα σχολεία”.