Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 11:26

Απελπισία στη Μεσσήνη, δεν μπορούν ούτε το σπόρο να αγοράσουν

Απελπισία στη Μεσσήνη, δεν μπορούν ούτε το σπόρο να αγοράσουν

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ 
“Έχουν υποσχεθεί από τον Αύγουστο, έφτασε Νοέμβρης και ακόμη δεν έχει μπει ούτε ευρώ”! Πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης έχουν έρθει σε ακόμη πιο απελπιστική κατάσταση. Φτάνει ο καιρός να βάλουν πατάτα αλλά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε το σπόρο, εξαιτίας της συσσωρευμένης ζημιάς, που κορυφώθηκε την περασμένη άνοιξη. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, παραγωγοί ζήτησαν να μπει άμεσα στους λογαριασμούς η αποζημίωση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και επιπλέον να δεσμευτεί από τώρα ότι θα πατάξει τις ελληνοποιήσεις και θα δεν επιτρέψει να γίνουν εισαγωγές την περίοδο της συγκομιδής. Διαφορετικά, τόνισαν, είναι αδύνατο να βάλουν φέτος πατάτα…

Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές που έκαναν οι παραγωγοί Νίκος και Κώστας Δουρούμης. Περιέγραψαν το πραγματικά παράλογο και εξοντωτικό για τους ίδιους φαινόμενο της περασμένης άνοιξης, όταν έβγαζαν από τα χωράφια τους πατάτες με 10 λεπτά και στα Super Market που βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων το προϊόν τους πουλιώταν με 1 ευρώ! 

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον γραμματέα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, Σπύρου Νικολόπουλου, που υπογράμμισε ότι “μετά από οχτώ μήνες πανδημίας οι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι ολοκληρωτικά. Ζητάμε εδώ και τώρα την αποζημίωση που έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθεί στην πατάτα, προκειμένου να κάνουμε καλλιέργεια. Ο πατατόσπορος έχει φτάσει σε εμπόρους και γεωπόνους και οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν”. 

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών  Συλλόγων Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος. 

Ο παραγωγός και τυποποιητής, Νίκος Δουρούμης, επίσης υπογράμμισε ότι “περιμένουμε τα λεφτά πως και πως από το Σεπτέμβρη”. Σημείωσε ότι “δεν υπάρχει ούτε ευρώ στους αγρότες και ειδικά στους πατατοπαραγωγούς” με αποτέλεσμα να μην μπορούν χωρίς την αποζημίωση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση να γίνει η αγορά του πατατόσπορου. 

Ο Νίκος Δουρούμης διευκρίνισε ότι με την τοποθέτησή του δεν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και μάλιστα σημείωσε πως όλοι γνωρίζουν ότι είναι Νέα Δημοκρατία και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον δε ανέφερε ότι για τη στήριξη των πατατοπαραγωγών έχουν ενδιαφερθεί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα ο πατατοπαραγωγός και τυποποιητής σημείωσε πως ήταν μάρτυρας σε παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την καταβολή της αποζημίωσης. Ο Νίκος Δουρούμης είπε πως ο υπουργός απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό ότι η αποζημίωση θα δοθεί άμεσα, όμως από τότε έχει περάσει ένας μήνας και ακόμη τα χρήματα δεν έχουν φανεί. 

Επίσης ο Νίκος Δουρούμης ανέφερε ότι ο υπουργός Μάκης Βορίδης έχει επισκεφθεί δύο φορές την περιοχή και τις δύο για να εγκαινιάσει υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία. Τόνισε ότι ο υπουργός θα πρέπει να έρθει και “στο δια ταύτα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν δηλαδή θα βγάζουν οι παραγωγοί την πατάτα τους. Τότε θα δει, συνέχισε, “πως κλέβουν το μόχθο του αγρότη, πως είναι να πουλάς και να χάνεις 10 το κιλό, όπως το λέω. Πως είναι να φεύγουν οι πατάτες από τον τόπο μας, προσφάτως, την τελευταία φορά, με 17 λεπτά το κιλό, 15, 16 και από από εκεί που βγαίνουν, στο ένα χιλιόμετρο, να πωλιούνται ένα ευρώ και να μην υπάρχει ένας χριστιανός να πει, ‘ρε παιδιά από που και ως πού’;”. 

Ο Κώστας Δουρούμης, πατατοπαραγωγός και κτηνοτρόφος, έκανε την πιο έντονη και άμεση τοποθέτηση. Τόνισε ότι την άνοιξη παραγωγοί έβαζαν πατάτα με 10 λεπτά και πιο πέρα την ίδια πατάτα πωλούσαν τα Super Market με 1 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι, συνέχισε, οι παραγωγοί σήμερα να μην έχουν όχι να αγοράσουν το σπόρο αλλά ούτε τη ΔΕΗ να πληρώσουν και να θεωρούνται αναξιόπιστοι, ενώ αντίθετα τα Super Market να είναι οι αξιόπιστες εταιρίες. 

Ο Κώστας Δουρούμης καταλόγισε ευθύνες στο δήμαρχο, Γιώργο Αθανασόπουλο, στον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, στους βουλευτές του Νομού. Υπογράμμισε ότι ο λαός τους ψήφισε για να τον στηρίζουν και όχι μόνο για να εισπράττουν το μισθό τους και τους ζήτησε να απαιτήσουν δυναμικά από την κυβέρνηση την υποστήριξη των αγροτών. Μάλιστα τόνισε ότι είναι 69 ετών, έδειξε τα ρούχα του, που ήταν λασπωμένα και τόνισε ότι μόλις επέστρεψε από τα πρόβατα, από σκληρή δουλειά ωστόσο χρήματα δεν έχει, ενώ εκείνοι που ψηφίζει ο κόσμος στο τέλος κάθε μήνα παίρνουν κανονικά το μισθό τους και οφείλουν να στηρίζουν αυτούς που τους εξέλεξαν αντί να κάθονται στις καρέκλες τους, να φτιάχνουν φράντζες και να κάνουν βόλτες, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος και ο Κώστας Δουρούμης υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις και ότι δεν θα γίνουν εισαγωγές ώστε οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής να βάλουν πατάτα. 

Στ.Μ.