Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 16:21

Ενισχύσεις και σε σύκα, καλοκαιρινό καρπούζι και καλοκαιρινή-φθινοπωρινή πατάτα, ανακοίνωσε ο Π. Μαντάς

Ενισχύσεις και σε σύκα, καλοκαιρινό καρπούζι και καλοκαιρινή-φθινοπωρινή πατάτα, ανακοίνωσε ο Π. Μαντάς

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ 
Ενισχύσεις εγκρίθηκε να χορηγηθούν και σε παραγωγούς σύκων, καλοκαιρινού καρπουζιού, καλοκαιρινής-φθινοπωρινής πατάτας και άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων, ανακοινώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, που τη σχετική ενημέρωση είχε από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συνάντηση ο Περικλής Μαντάς σημειώνει πως ενημερώθηκε ότι είναι θέμα μηνών η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων για τα αρδευτικά έργα του Φιλιατρινού Φράγματος και στη συνέχεια για τη δημοπράτηση του έργου…

Ειδικότερα από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Μαντά ανακοινώθηκαν τα εξής: “Θετικές εξελίξεις για την αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος, αλλά και για τη χορήγηση επιπλέον αγροτικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, έφερε στο φως η συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Όσον αφορά στο Φιλιατρινό Φράγμα, ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει από πρώτο χέρι τον κ. Οικονόμου για τη μεγάλη σημασία και αξία του συγκεκριμένου έργου για τον πρωτογενή τομέα της δυτικής Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε ο κ. Μαντάς, η σημαντική αυτή υποδομή παραμένει μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη, κυρίως λόγω μη υλοποίησης των αρδευτικών δικτύων που θα οδηγούν το νερό που συγκεντρώνεται στο φράγμα, στα χωράφια που χρειάζεται να ποτιστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι η αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου και για τον λόγο αυτό δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του Απριλίου 2021, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις που προβλέπονται για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Επίσης ο υφυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις του υπουργείου, κοντά στο τέλος Οκτωβρίου 2021 παραδίδονται τα τεύχη δημοπράτησης των δικτύων, έτσι ώστε και το έργο αυτό να μπει σε τροχιά τελικής υλοποίησης.

Όσον αφορά στις νέες αγροτικές ενισχύσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείο ενημέρωσαν τον κ. Μαντά ότι εγκρίθηκε η στήριξη επιπλέον αγροτικών προϊόντων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτά τα προϊόντα εντάσσονται τα σύκα, το καλοκαιρινό καρπούζι, η καλοκαιρινή-φθινοπωρινή πατάτα και διάφορα προϊόντα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως αυτά που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια της Τριφυλίας. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί και αφορούν το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά, την ανοιξιάτικη πατάτα και το ανοιξιάτικο καρπούζι, όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας θα έχουν τύχει κρατικής στήριξης, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση της πανδημίας”.