Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 21:41

“Περιουσία δεν θα πάρουν από τα χέρια μας. Θα γίνει μη σου πω και Κιλελέρ”

“Περιουσία δεν θα πάρουν από τα χέρια μας. Θα γίνει μη σου πω και Κιλελέρ”

“ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ” ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑ 
Δανειολήπτες αγρότες από την περιοχή της Μεσσήνης, από τους οποίους ζητούνται τεράστια ποσά για το κλείσιμο της οφειλής τους, παρότι έχουν ήδη πληρώσει δύο και τρεις φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, προειδοποίησαν σήμερα σε συνάντηση στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ότι αν δεν σκύψει η κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, η αντίδραση θα είναι μεγάλη. Στο πλευρό τους δήλωσε ότι στέκεται ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης να απαιτείται με βίαιο τρόπο η άμεση καταβολή των υποχρεώσεών των δανειοληπτών αγροτών. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, που κάλεσε όλους τους αγρότες να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να είναι σε ετοιμότητα για να αντιδράσουν…

Ο Θανάσης Κατσιμπαρδέας παρουσίασε το χαρτί που του έχει σταλεί εταιρία που αγόρασε το δάνειο του από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία του ζητά να καταβάλλει άμεσα 106.000 ευρώ για οφειλή 67.000 ευρώ και για την οποία έχει καταβάλει 37.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο αγρότης, του έχουν πει ότι εάν δεν δώσει τα χρήματα θα βγάλουν την περιουσία του στον πλειστηριασμό. 

Ο Νίκος Δουρούμης από την πλευρά του σημείωσε ότι η εταιρία που έχει αγοράσει τα δάνεια των αγροτών από την παλιά Αγροτική Τράπεζα ακολουθεί σχέδιο για να πετύχει το σκοπό της, στέλνοντας σε άλλους χαρτιά για να πληρώσουν άμεσα, καλώντας άλλους στο τηλέφωνο και απευθύνοντας προειδοποιήσεις. Είπε ότι πρόκειται για δάνεια που λήφθηκαν το 1981 για καλλιεργητικά έξοδα και αγορά αγροτικής γης. Όπως τόνισε ο κ. Δουρούμης, όταν οι επενδύσεις που έγιναν με αυτά τα δάνεια δεν αποδίδουν, πως μπορούν να ζητούν οι πιστωτές την άμεση καταβολή των χρημάτων; Είπε χαρακτηριστικά ότι την περασμένη άνοιξη ο ίδιος πούλησε την πατάτα 15 λεπτά το κιλό, όταν μόνο τα έξοδα καλλιέργειας ήταν διπλάσια. Διερωτήθηκε λοιπόν πως μπορεί να πληρώσει; Επίσης σημείωσε ότι ζητούνται τα λεφτά πρώτα από τους αγρότες που έχουν γη σε περιοχές φιλέτο, όπως είναι η Μπούκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν βάλει στο μάτι αυτά τα χωράφια. 

Από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης ο Χρήστος Αθανασόπουλος και ο Σπύρος Νικολόπουλος τόνισαν ότι πρέπει οι αγρότες να στηρίξουν τους συναδέλφους τους και να μην αφήσουν να χαθεί κανένα χωράφι. Επιπλέον υπογράμμισαν ότι τράπεζες, funds και κυβέρνηση την ίδια ώρα που προσφέρουν πακτωλό χρημάτων και ξενοδόχους, εταιρίες δρόμων και άλλους ομίλους απειλούν στους δανειολήπτες αγρότες με ξεκλήρισμα. 

Στ.Μ.