Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 13:28

Τρίτωσε το κακό για τις ελιές μετά τη δυνατή χαλαζόπτωση, ιδίως σε Τριφυλία και Πυλία

φωτό αρχείου φωτό αρχείου

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 40%
Τις «πληγές», που φαίνεται ότι είναι μεγάλες και σοβαρές, ιδιαίτερα σε περιοχές των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος, τις οποίες άνοιξε η χθεσινή δυνατή χαλαζόπτωση, μετράνε σήμερα οι γεωπόνοι των δύο Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας του Νομού μας.

Σοβαρά έχουν πληγεί οι ελιές σε περιοχές του Κοπανακίου, της Αυλώνας, του Καλού Νερού, της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, σε ό,τι αφορά το Δήμο Τριφυλίας. Σχετικά με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, ζημιές έχουν γίνει στην περιοχή Μηδέν της Πύλου, στο Χανδρινού, το Σουληνάρι, την Πύλα, την Κουκουνάρα κ.α. Σοβαρά φαίνεται επίσης ότι έχουν πληγεί τα εσπεριδοειδή στην περιοχή της Γιάλοβας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων, οι ζημιές στην περιοχή της Τριφυλίας κυμαίνονται μεταξύ του 20 και του 40% και για την περιοχή της Πυλίας μεταξύ του 30 και 35%.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για την ελαιοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι όλο το φθινόπωρο υπήρξε ανομβρία, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν συνεχείς και δυνατές βροχοπτώσεις και χθες το βράδυ είχαμε το τελειωτικό, κατά κάποιο τρόπο, χτύπημα, με τη δυνατή χαλαζόπτωση και την ανεμοθύελλα που σημειώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξατομικεύσεις των ζημιών, ενώ κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις ελέγχου.
Στ.Μ.