Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 12:54

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προς Α. Λουκουρέντζο: Αποζημίωση στο 100% των ζημιών στην παραγωγή

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Απάντηση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, που κατά την επίσκεψή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, φέρεται να είπε ότι οι «οι αγρότες είναι αχάριστοι να ζητάνε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ», δίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ο Α. Λυκουρέντζος υπηρετεί την πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες…

Ειδικότερα η απάντηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι: “Την Τετάρτη 7 Απρίλη παρευρέθηκε στην Τρίπολη, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα,  ο  Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  κ. Λυκουρέντζος, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη και συνέντευξη τύπου με όλους τους  Αντιπεριφερειάρχες. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μεταξύ άλλων είπε ότι «οι αγρότες είναι αχάριστοι να ζητάνε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ» και ότι «αν θέλουν την αλλαγή του κανονισμού πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη». 

Θυμίζουμε στους συναδέλφους βιοπαλαιστές, ότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων με 170 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, όπως προφανώς θα γνωρίζει ο κ. Λυκουρέντζος, τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του, με  αποτέλεσμα  να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγκάστηκε να εκφράσει την πραγματική αγροτική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά  όλες οι κυβερνήσεις, που και ο ίδιος υπηρέτησε ως βουλευτής και Υπουργός, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της   Κοινής Αγροτικής  Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξοντώνει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Ενημερώνουμε όλους αυτούς που εφαρμόζουν  και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές  ότι δεν θα μείνουμε παθητικοί θεατές αναμένοντας μοιρολατρικά το ξεκλήρισμά μας.   

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειες Πελοποννήσου, καλεί όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες  σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η απάντηση θα δωθεί στο δρόμο του αγώνα.

Με οργάνωση και συντονισμό θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα της επιβίωσής μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών”.