Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 15:17

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου Καλαμάτα ΠΟΠ - Υπάρχει ζητήματα με ορισμένες προϋποθέσεις

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου  Καλαμάτα ΠΟΠ  - Υπάρχει ζητήματα με ορισμένες προϋποθέσεις

Τη μελέτη που έκανε το Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” (πρώην Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών) για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου Καλαμάτα ΠΟΠ, παρουσίασε σήμερα ο υπεύθυνος του Τμήματος, Παναγιώτης Κάτσαρης, στο δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη μελέτη. Αν και η επίσημη παρουσίαση της μελέτης θα γίνει το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές διαπιστώσεις, ότι ορισμένες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ελαιολάδου ως Καλαμάτα ΠΟΠ χρειάζονται διόρθωση γιατί τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ελαιολάδου διαφέρουν από κάποιους όρους που έχουν αποφασιστεί…

Σε σχετικό δελτίο τύπου του Τμήματος Καλαμάτας του ΕΛΓΟ Δήμητρα σημειώνεται: “Αναλύθηκαν σήμερα 19/4/2021 στο Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο τα δεδομένα της μελέτης του ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ, από τον Κάτσαρη Παναγιώτη Υπεύθυνο του προγράμματος για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και υπεύθυνο του Εργαστηρίου πιστοποίησης της ποιότητας ελαιολάδου του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα. Συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης που παραδόθηκε στις 31/3/2021 και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Καλαμάτα ΠΟΠ έχουν να κάνουν με θέματα που εντοπίστηκαν στις προδιαγραφές του ΠΟΠ και τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη οφείλονται σε χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις ολικές στερόλες, κάποιες από τις επιμέρους στερόλες, τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, και την περίοδο καταγραφής δειγμάτων ως ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ. Ζητήθηκε επίσης να γίνει χρήση των δεδομένων της μελέτης από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Ε.Ε. αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο Καλαμάτας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα συμφωνήθηκε να παρουσιαστούν στην παραγωγική βάση με ημερίδα και επιμορφωτικό σεμινάριο εντός του Ιουνίου και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν”.