Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 19:14

Ενημέρωση για τους νέους συνεταιρισμούς

Ενημέρωση για τους νέους συνεταιρισμούς

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ
Δεν πρέπει να έγιναν και πολύ σοφότεροι για το νέο νόμο περί συνεταιρισμών οι αγροτοσυνεταιριστές που προσήλθαν το Σάββατο στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος, απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των αγροτοσυνεταιριστών και συνένωσης των συνεταιρισμών σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα

, τονίζοντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η διαφάνεια, θα μειωθούν τα έξοδα και οι παραγωγοί θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους.
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος τόνισε ότι τα υπάρχοντα σχήματα δεν παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στα μέλη των συνεταιρισμών, ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν αδιαφανώς και κομματικά, καθώς επίσης έχουν ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα.
Υποστήριξε ότι επιβάλλεται, για το όφελος των παραγωγών, να εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθείται  με επιτυχία εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία ή την Ισπανία.
Ειδικότερα πρότεινε να δημιουργηθεί στη Μεσσηνία ένας συνεταιρισμός για τα εφόδια των αγροτών και όσο γίνεται πιο λίγοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ανά προϊόν ή και για πολλά προϊόντα ακόμη. Για τα σύκα πάντως παρατήρησε ότι το υπάρχον σχήμα της ΣΥΚΙΚΗΣ, προσαρμοσμένο στο νέο νόμο, πρέπει να διατηρηθεί.
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν στην Ελλάδα περίπου 6.100 συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 3.500 δεν παρήγαγαν τίποτα, ενώ αυτοί με κάποια σχετικά αξιόλογη παραγωγή είναι μόλις 1.000 περίπου!
Τέλος υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να γραφτούν στα νέα σχήματα, να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους και να εκλέξουν με καθολικές διαδικασίες και όχι μέσω αντιπροσώπων τα όργανα που θα διαχειρίζονται τα θέματά τους.
Τη συζήτηση που έγινε συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Βασίλης Κοζομπόλης, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί, προφανώς για να μην επηρεάσει τους συναδέλφους του.
Η αντιπαράθεση ωστόσο έγινε μεταξύ της νομικής εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Άννας Μητροπούλου και του νομικού συμβούλου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, καθηγητή Βασίλη Γκίκα. Η μην πρώτη υπερασπίστηκε τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει απορρίψει το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο δε δεύτερος επέμεινε από την πλευρά του ότι ο νέος νόμος έρχεται να διορθώσει τα σοβαρά κακώς κείμενα του συνεταιριστικού τομέα.
Πολλά ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με την κατάληξη που θα έχουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που θα καταργηθούν ή θα συνενωθούν στα νέα μεγαλύτερα σχήματα.
Πάντως απαντήσεις σε πρακτικά ζητήματα που έχουν σχέση με το νέο νόμο δεν δόθηκαν.  Στ.Μ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Το ΤΕΙ Καλαμάτας στην "Agrotica" »