Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 16:35

Το Σαββατοκύριακο το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Το Σαββατοκύριακο το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ξεκινά το Σάββατο 12 Ιούνη 2021, για 7η χρονιά, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας με χαιρετισμούς, τα αποτελέσματα και τις βραβεύσεις του Διαγωνισμού Γευσιγνωσίας “Kalamata Olive Oil Awards 2021” και με εισηγήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν την Κυριακή. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με γευσιγνωσία των ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, καθώς και με ελαφρύ γεύμα με αγνά τοπικά προϊόντα…

Οι εργασίες του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, θα ανοίξουν στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, στο “Elite City Resort”. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/06

18:30 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

18:45 Χαιρετισμοί

19:00 Δημόπουλος Βασίλης Διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου <<Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου  του  KALAMATA OLIVE  OIL AWARDS 2021 από το αναγνωρισμένο πάνελ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου>>

19:15 Απονομή βραβείων

19:45  Παύλος Νησιανάκης, DVM, Χημικός MSc, Επιστημονικός Υπεύθυνος Χημικού Εργαστηρίου στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ. << Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα >>

20:00 Κωνσταντίνος Τσορώνης, Χημικός MSc, γευσιγνώστης  «Ελαιοτουρισμός, μια εναλλακτική εμπειρία τουρισμού»

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/06

11:00 Γιώργος Καζαντζίδης,Senior Project Manager of Hellenic Instruments«Παρουσίαση συσκευής, ταχείας και αξιόπιστης ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πλαστικοποιητών στο ελαιόλαδο»

11:30 Δρ Βασίλειος Στουρνάρας, Επίκουρος Καθηγητής 'Δενδροκομίας' στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Δράσεις και έως σήμερα αποτελέσματα του έργου 'SUSTAINOLIVE' - Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο».

12:00 Γεώργιος Κωστελένος, Γεωπόνος(ΦΠ), φυτωριούχος, ερευνητής & συγγραφέας, «Η ελληνική ελαιοκομία από το 4.000 π.Χ.  μέχρι τις ημέρες μας».

12:30 Κουτέλας  Μενέλαος, Χημικός-Πρόεδρος εξαγωγικού τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας   

«1821-2021 Ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της ελιάς και του ελαιολάδου »

12:45  Δημήτρης  Δήμου, Γεωπόνος - Ιολόγος Φυτών (MSc) , τ. Δ/ντής, Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας   «Xyllela  fastidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης για τους ελαιώνες και την οικονομία της χώρας». 

Γευσιγνωσία ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας KALAMATA OLIVE OIL AWARD 2021

Θα  ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων.

Στο Φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω των συνθηκών οι προσκλήσεις θα είναι περιορισμένες και ονομαστικές. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2721024590-6944144295.

Οι εργασίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.kalamata-olivefestival.gr.