Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 10:34

Κινητοποίηση αγροτών-κτηνοτρόφων χθες στην Τρίπολη

Κινητοποίηση αγροτών-κτηνοτρόφων χθες στην Τρίπολη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον ΕΛΓΑ και στην Περιφέρεια, όπου επιδόθηκαν τα αιτήματα…

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τονίζει επίσης: “Χαιρετίζουμε όλους του Βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, από όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που βρέθηκαν σήμερα στην Τρίπολη.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και επιδόθηκαν τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και στον Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Καλούμε όλους τους Βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου να πλαισιώσουν όλους τους Αγωνιστικούς Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και να δημιουργηθούν νέοι Σύλλογοι. Ώστε από καλύτερη θέση να διεκδικήσουμε την ζωή που μας ανήκει!”.

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα.  Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κηπευτικά κλπ. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιουνίου.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική  χρηματοδότηση,  που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους,  με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει την συμβατική και βιολογική καλλιέργεια,  με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους  ελαιοπαραγωγούς. 
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.