Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:12

Κυρώσεις σε εταιρία που διακινούσε χωρίς πιστοποίηση στη Βρετανία ελαιόλαδο με την ένδειξη «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.»

Κυρώσεις σε εταιρία που διακινούσε χωρίς πιστοποίηση στη Βρετανία ελαιόλαδο με την ένδειξη «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.»

Ύστερα από ελέγχους φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίστηκε εταιρία που διακινούσε στη Βρετανία ελαιόλαδο χωρίς πιστοποίηση με την ένδειξη «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.». Στην εταιρία επιβλήθηκαν κυρώσεις, ενώ επιβλήθηκαν επίσης 36 πρόστιμα συνολικού ύψους 180.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν στη φέτα…

Συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε: “Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την αγορά με στόχο την προστασία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και την προστασία της ταυτότητας εμβληματικών για τη χώρα μας προϊόντων.

Μετά από επιτόπιους, αιφνιδιαστικούς και στοχευμένους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας «Ελαιόλαδου Καλαμάτας Π.Ο.Π.», σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική, καθώς και τους διασταυρωτικούς ελέγχους που ακολούθησαν, εντοπίστηκε η διακίνηση στην αγορά της Βρετανίας 20.620 Kg μη πιστοποιημένου «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου», ως «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», με την επισήμανση "Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata", από την επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΕ» - «HELLENIC CROPS Α.Ε.».

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

  • Την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΕ» -«HELLENIC CROPS Α.Ε.», σε ό,τι αφορά την εμπορία με ιδιωτική ετικέτα του προϊόντος «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.»
  • Την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κάλεσε την επιχείρηση να προβεί άμεσα σε ανάκληση όλων των τυποποιημένων προϊόντων, τα οποία διακινήθηκαν στη Βρετανία με την ανωτέρω επισήμανση "Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata".

Στο πλαίσιο των σαρωτικών ελέγχων στην αγορά από το ΥΠΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς επιβλήθηκαν, επίσης, σε 36 περιπτώσεις πρόστιμα άνω των 180.000 €, για παραβίαση ισοζυγίων στην παραγωγή φέτας, για παλιές υποθέσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εξετασθεί.