Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 15:30

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας: Καμία επέμβαση στις καμένες ελιές μέχρι να αναβλαστήσουν

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας: Καμία επέμβαση στις καμένες ελιές μέχρι να αναβλαστήσουν

Οδηγίες στους ιδιοκτήτες ελαιοπερίβολων που έχουν καεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δίνει η Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τους συστήνει να μην πειράξουν τα καμένα δέντρα μέχρι να αναβλαστήσουν. Ιδιαίτερη σημασία έχει, σημειώνει η Υπηρεσία, να αποφευχθούν οι διαβρώσεις γι’ αυτό και σημειώνει ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούν σπασμένα κλαδιά από τη γη, ούτε να γίνουν ψεκασμοί για τα ζιζάνια ούτε να μπουν ζώα να βοσκήσουν…

Ειδικότερα “η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας σχετικά με τα ελαιόδεντρα που υπέστησαν ζημιά από την πυρκαγιά του Αυγούστου σε περιοχές του Δήμου Πύλου –Νέστορος και του Δήμου Οιχαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς για τα άμεσα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν.

 Παρά την εικόνα καταστροφής που μπορεί να παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρά τους, είναι σημαντικό να μη γίνει καμία επέμβαση στα καμένα ελαιόδεντρα και να περιμένουν την ένδειξη αναβλάστησης ή όχι των ελαιοδέντρων, η οποία μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί από την άνοιξη έως και το καλοκαίρι. Επισημαίνουμε ότι η ελιά έχει υψηλή ικανότητα αναβλάστησης και ανανέωσης ή και αναγέννησης από τους βλαστούς, τους βραχίονες, τον κορμό και το ριζικό σύστημα. Ελαφριά και συχνή άρδευση βοηθά στην ταχύτερη αναβλάστηση. 

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη φυτοκάλυψης με πολυετή φυτά και θάμνους αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες. Για τον ίδιο λόγο προτείνεται στους παραγωγούς να μην απομακρύνουν τα σπασμένα κλαδιά από το έδαφος, να μην ψεκάζουν τα ζιζάνια και να αποφύγουν την βόσκηση στη νέα βλάστηση. Στόχος πρέπει να είναι η συγκράτηση του γόνιμου στρώματος επιφανειακού εδάφους. Επίσης προτείνεται η φυτοπροστασία από φυλλοφάγα έντομα των ελαιοδέντρων που αναβλαστάνουν. 

Πληροφορίες: ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, Δημητρούλια Δήμητρα, Κρασσακόπουλος Ανδρέας τηλ. 2721961206”.