Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 12:24

Συμπαράσταση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για να μείνει ζωντανή η καλλιέργεια της σταφίδας, ζητά η Ένωση Μεσσηνίας

Συμπαράσταση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για να μείνει ζωντανή η καλλιέργεια της σταφίδας, ζητά η Ένωση Μεσσηνίας

Τη συμμετοχή των παραγωγών και τη συμπαράσταση των εκπροσώπων των Δήμων, της Περιφέρειας, των παραγωγικών φορέων, ζήτησε για το Πελοποννησιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, με αίτημα τη στήριξη της σταφίδας και τη διάσωση της καλλιέργειας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας”, Γιώργος Λαζόγιαννης. Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ηγεσία των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την καταστροφή που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί και το αίτημα απόσυρσης των αποθεμάτων. Ο Γιώργος Λαζόγιαννης υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η σταφίδα έχει απαξιωθεί και μάλιστα σημείωσε ότι ήδη σε περιοχές της Πυλίας ξεκολώνονται αμπέλια ενώ οι “μνηστήρες”, όπως τους αποκάλεσε, έχουν ήδη εμφανιστεί και νοικιάζουν τη γη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων…

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης ανέφερε ότι όποιος δεν μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Παρασκευής με δικό του μέσο, μπορεί να το κάνει με λεωφορεία που θα βάλει η Ένωση και τα οποία θα πάρουν παραγωγούς στις οχτώ το πρωί από τη Μεσσήνη, στις 7.30 το πρωί από το Βλαχόπουλο, στις οχτώ το πρωί από την Καζάρμα. Το συλλαλητήριο, είπε ο πρόεδρος, θα γίνει στις 11.30 το πρωί, κάτω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ο κ. Λαζόγιαννης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί επισήμανε ότι πια δεν υπάρχει καμία ζήτηση για τη σταφίδα και το προϊόν βρίσκεται στις αποθήκες για μεταποίηση ή ακόμη και στις αποθήκες των παραγωγών. Ανέφερε ότι η περίοδος ξεκίνησε με τιμή 1,15 ευρώ και μάλιστα έγιναν και πληρωμές των παραγωγών, όμως αμέσως έπεσε στο ένα ευρώ, στις λίγες περιπτώσεις που αγοράστηκε το προϊόν, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να έχει πληρωθεί ακόμη και αυτή η χαμηλή τιμή. 

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας τόνισε ότι το συλλαλητήριο δεν είναι κομματικό αλλά μια “κραυγή αγωνίας” για τη στήριξη των παραγωγών και τη διάσωση της καλλιέργειας. 

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των παραγωγών στην Αθήνα με τα λεωφορεία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, ενώ ανέφερε ότι όσοι θέλουν να κρατήσουν θέση μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2721081095. 

Στ.Μ.