Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 09:56

Χάνεται η χρονιά για τη σταφίδα - Τώρα (επαν)υποβλήθηκε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόσυρση…

Χάνεται η χρονιά για τη σταφίδα - Τώρα (επαν)υποβλήθηκε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόσυρση…

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 
Το αίτημα για τη χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος απόσυρσης της μαύρης σταφίδας, υπέβαλε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Το υπουργείο σημειώνει ότι πρόκειται για επανυποβολή του αιτήματος, αν και δεν είχε γίνει αναφορά στο παρελθόν ότι έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την αξιολόγηση τέτοιων αιτημάτων απαιτούν πολύ χρόνο, η χρονιά για τους σταφιδοπαραγωγούς φαίνεται ότι χάνεται, γιατί όσο το προϊόν είναι αποθηκευμένο σε μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες των ίδιων των παραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων χωρίς να υπάρχει καμία ζήτηση από τους εμπόρους τόσο η τιμή του προϊόντος καταρρέει και θα αναγκαστούν στο τέλος οι παραγωγοί να το δώσουν κάτω του κόστους!

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι στο Συμβούλιο των υπουργών “ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε  εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα,  με μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών”.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης: “α. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.

β. Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής  όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην  ελιά”.