Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 00:01

Σταφιδοπαραγωγοί ξεριζώνουν τα αμπέλια τους - Μέτρα για τη σταφίδα τώρα ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού

Σταφιδοπαραγωγοί ξεριζώνουν τα αμπέλια τους - Μέτρα για τη σταφίδα τώρα ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού

Φωτογραφίες με μεριζωμένα σταφιδάμπελα και με τη σταφίδα αποθηκευμένη σε χώρους των παραγωγών, παρουσιάζει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, που ζητά μέτρα για το προϊόν τώρα, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν κάτι είναι με τις κινητοποιήσεις…

Ειδικότερα ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας ανακοίνωσε: “Σταφίδες σαπίζουν σε αποθήκες, αλώνια και πλατφόρμες. Σταφιδαμπελα ξεριζώνονται, οι παραγωγοί σε απόγνωση βλέποντας  το προϊόν τους να σαπίζει, καταχρεωμένοι, με ένα σωρό έξοδα για να καλλιεργήσουν την κορινθιακή σταφίδα, ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό που τώρα είναι στα αζήτητα. Οργίζονται βλέποντας την κυβέρνηση εδώ και μήνες να παίρνει το μέρος μιας χούφτας εμπόρων, αδιαφορώντας για το προϊόν και βοηθώντας τους να αρπάξουν την σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές.  Δεν πάει άλλο, η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για το φετινό κατάντημα της σταφίδας. Μετρά στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς εδώ και τώρα. 

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο, πάνω του 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις  100% φτάνει την περσινή τιμή του 1.60 κοντά στο κόστος παραγωγής     

Ζητάμε                                                          

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.           -Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
-Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμια κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Δυναμώνουμε τους Συλλόγους μας, είμαστε σε εγρήγορση.”