Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 17:04

Αγρότες με τα τρακτέρ τους μπήκαν στην Καλαμάτα - Διαμαρτυρία στην πλατεία και στη ΔΕΗ

Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος

Τα αιτήματά τους παρουσίασαν σήμερα, με κινητοποίησή τους στην Καλαμάτα, αγρότες, κυρίως από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης και την περιοχή του Χανδρινού στην Πυλία. Με αφετηρία τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μεσσήνης αγρότες με τρακτέρ και αυτοκίνητα έφτασαν στην Καλαμάτα. Παρέταξαν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πήγαν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. 

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόοπυλος και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας, Κώστας Αποστολόπουλος, υπογράμμισαν τον κίνδυνο να ξεκληριστεί ο αγροτικός πληθυσμός από την εκτίναξη του κόστους καλλιέργειας και την φορολόγηση. Τόνισαν ότι το παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι αγρότες μπορούν να πετύχουν κατακτήσεις μόνο με τους αγώνες τους και κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. 

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών είναι: 

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.