Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 22:27

Κινητοποίηση αγροτών στην Καλαμάτα την Τρίτη - Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων

Κινητοποίηση αγροτών στην Καλαμάτα την Τρίτη - Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη αγρότες, με συντονισμό του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, με αφορμή τον κίνδυνο να μην μπορέσουν οι παραγωγοί ανοιξιάτικης πατάτας να πουλήσουν το προϊόν τους σε τιμή που να καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και να αφήνει και ποσοστό κέρδους για να μπορέσουν να ζήσουν. Εδώ και μια εβδομάδα αγρότες την περιοχής της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο πάρκινγκ του Δημαρχείου. 

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης τονίζει ότι “δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην καλλιέργεια με αυτή την κατάσταση και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η εμπειρία μας δείχνει ότι μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε. Συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε τρακτέρ στο δημαρχείο Μεσσήνης και κλιμακώνουμε με δυναμική κινητοποίηση την τρίτη 14-3-2023 στην Καλαμάτα

“Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας  εδώ και τώρα απαιτούμε!”.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι: 

  •       Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζετε με απαγορευμένα φάρμακα.
  •       Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  •       Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  •       Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.