Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 02:28

Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας - Διάχυση γνώσης για ποιοτικότερο προϊόν με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μιχάλης Αντωνόπουλος, Στάθης Αναστασόπουλος, Γιώργος Φάβας, Μενέλαος Κουτέλας Μιχάλης Αντωνόπουλος, Στάθης Αναστασόπουλος, Γιώργος Φάβας, Μενέλαος Κουτέλας

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28 ΜΑΪΟΥ ELITE CITY RESORT 
Τους λόγους για τους οποίους το φετινό, 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27-28 Μαΐου, είναι σημαντικό, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, που είναι ο διοργανωτής φορέας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας. Όπως τόνισε κυρίως ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, το φετινό Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερο, γιατί στοχεύει κυρίως, αλλά όχι μόνο, στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του καλλιεργητικού κόστους…

Άλλες σημαντικές ενότητες του Φεστιβάλ, συνέχισε ο κ. Αντωνόπουλος, είναι η αναγνώριση του DNA του ελαιολάδου, η παρουσίαση μεθόδου εξοικονόμησης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών, η οποία μέθοδος ανιχνεύει τις ανάγκες άρδευσης αλλά και παρακολουθεί τα αποθέματα νερού στους υπόγειους υδροφορείς. 

Ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου στο Elite City Resort, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία ελαιολάδου. Στο Φεστιβάλ θα εκπροσωπηθεί, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, εκπρόσωποι του οποίου θα παρουσιάσουν τη νέα νομοθεσία για τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία και οινοποιεία. 

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ στηρίζεται από όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι το Φεστιβάλ έχει προσφέρει πάρα πολλά προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της καλής φήμης που έχει διεθνώς το όνομα Καλαμάτα σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο και την ελιά. Από την πλευρά του σημείωσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ενότητα σχετικά με το ανθρακικό αποτύπωμα του ελαιολάδου και τη μείωσή του. Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, η πιστοποίηση του μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος στο λάδι μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση της φήμης του μεσσηνιακού ελαιολάδου, με οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς. 

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Φεστιβάλ είναι σημαντικό γιατί διαχέει τη γνώση για την αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας και τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, καθώς και για τις νέες πρακτικές που μειώνουν το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου. 

Τέλος ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Μενέλαος Κουτέλας, σημείωσε ότι το Επιμελητήριο πάντα στηρίζει το Φεστιβάλ και οικονομικά και με την ενεργό συμμετοχή του, ενώ προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους με τον ελαιοκομικό τομέα να παρακολουθήσουν τις σημαντικές εισηγήσεις που θα γίνουν. Όπως ανέφερε, είναι μια διοργάνωση που το Επιμελητήριο τη στηρίζει από το ξεκίνημά της γιατί συνεισφέρει στη διεθνή αναγνώριση του ελαιολάδου και της ελιάς της Μεσσηνίας. 

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επισήμανε πως το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας μέσα στο 2024, πολύ νωρίτερα από τα όρια που θέτουν οι συμφωνίες για το περιβάλλον, θα λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. 

Στ.Μ. 

 

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/05

17:30-18:00 Προσέλευση

18:00          Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Ε.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

 

Παρουσίαση προγράμματος Sustain olive και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ

 

18:15    Χαιρετισμοί προσκαλεσμένων

 

18:45  «Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ανθρακικό αποτύπωμα στην καλλιέργεια:  πώς μπορούν να επωφεληθούν  οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί»

Roberto Garcia Ruiz – Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Xαεν (Ισπανία)-Υπεύθυνος του προγράμματος Sunstolive

 

19:15 « Ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης ακριβείας και προστασίας των καλλιεργειών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων»

Κώστας  Χαρτζουλάκης –Γεωπόνος ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών φυτών 

 

19:35 «Μετρήσεις ποιότητας λαδιού με τεχνικές φθορισμού-απορρόφησης-σκέδασης και συσχέτιση με τεχνικές αναφοράς»

Χριστοφόρου Ευάγγελος- καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών

 

20:00 “ Η συμβολή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» στη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία”

 Κωνσταντίνος Τσορώνης :  Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

 

20:20 «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα μέλη τους: Διεθνείς εμπειρίες και τοπικά μαθήματα»  Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος-Γεωπόνος,  διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (Η.Π.Α.), διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ

 

  ΚΥΡΙΑΚΗ 28/05

10:00   « Ειδικότητα στο σχεδιασμό συστημάτων -  Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης της δακοπροσβολής στα ελαιόδεντρα - ηλεκτρονική δακοπαγίδα»

Δρ Τάκης Παπαδόπουλος -Μηχανολόγος – Μηχανικός

 

10:20  «Επισκέψιμα ελαιοτριβεία-Προδιαγραφές και παρεχόμενες υπηρεσίες»

Αρχοντάκη  Κυριακή-Γεωπόνος  PhD -ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας

 

10:45  «Φωτογραφικό λεύκωμα από μη ορθές πρακτικές σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου»

Φωτοπούλου Σταυρούλα -Γεωπόνος  M.Sc.-Προϊσταμένη ΠΔΠ ΕΦΕΤ

 

11:10 «Η διαχρονική αξία της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελαιολάδου».

Μπιτσάνης Ηλίας – Δημοσιογράφος -Συγγραφέας

 

11:30 Οφέλη απόκτησης σήματος (ΣΕΕ) επισκέψιμου ελαιοτριβείου

Μασαούτης Γιώργος  Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου του Υπουργείου Τουρισμού

 

11:50 «Εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης σε ελαιώνες με διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές στη Δ. Κρήτη»

Κώστας  Χαρτζουλάκης - Γεωπόνος ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών φυτών 

 

12:10  «Προτάσεις βελτίωσης του προγράμματος Δακοκτονίας –Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών»

Παρασκευόπουλος  Αντώνης   Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Τριφυλίας

 

12:30   «Αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια της  Ισπανίας»

Roberto Garcia Ruiz - Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Xαεν (Ισπανία)-Υπεύθυνος του προγράμματος Sunstolive

 

13:10  «Ποιοτικός απολογισμός και τυποποίηση»

 Κουτέλας Γιώργος-Γευσιγνώστης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

 

Φοιτητές από το Τμήμα Γεωπονίας θα παρουσιάσουν εργασίες που αφορούν το κλάδο της ελαιοκομίας. 

Θα  ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων.