Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:55

Ξεκίνησε η συγκομιδή του εκλεκτού φιστικιού της Καλαμάτας

Ξεκίνησε η συγκομιδή του εκλεκτού φιστικιού της Καλαμάτας

Ο Π. ΑΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Έχει ξεκινήσει για τα καλά η συγκομιδή του φιστικιού στον Μπουρνιά της Καλαμάτας. Οι παραγωγοί προσδοκούν τιμή άνω του 1,20 ευρώ το κιλό. Ο αντιπεριφερειάρχης, Π. Αλευράς, υποσχέθηκε εκ νέου τη δημιουργία δημοπρατηρίου για να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες, ενώ προτείνει να...

...κινηθούν οι παραγωγοί για να κατοχυρωθεί το φιστίκι της Καλαμάτας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης…
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας επισκέφθηκε τους παραγωγούς φιστικιού στον Μπουρνιά, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας, «τέθηκαν από τους παραγωγούς τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας με αιχμή το υψηλό κόστος παραγωγής και τη δομή διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος.
Εξέφρασαν την άποψη ότι η καλλιέργεια του φιστικιού τη φετινή χρονιά εξελίχθηκε αρκετά καλά με σημαντικές αποδόσεις και θεωρούν ότι για να εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα πρέπει η τιμή να ξεπεράσει το 1,20 € το κιλό.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι κατανοεί την αγωνία των παραγωγών και ζει μαζί τους τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο “αγκάθι” της ελληνικής γεωργίας είναι η στρεβλή λειτουργία της αγοράς.
Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού – καταναλωτή.
Παράλληλα ανέφερε ότι προωθείται η συμβολαιακή γεωργία και τόνισε στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ότι το φιστίκι είναι ένα προϊόν που προσφέρεται για διακίνηση και εμπορία με δεσμευμένα συμβόλαια.
Τόνισε επίσης ότι επειδή η καλλιέργεια φιστικιού έχει μακρά παράδοση στην περιοχή, πρέπει να γίνει μελέτη και να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), ώστε να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν και συνεπώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Από την πλευρά του ο κ. Αντωνόπουλος συμφώνησε να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός στη σύνταξη σχετικής μελέτης, γιατί θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα η κατοχύρωση για το φιστίκι ως προϊόν Π.Γ.Ε. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι θα έχουν διαρκώς συνεργασία για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».