Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 13:31

Μοναδικό στην Πελοπόννησο, τρίτο στη χώρα το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου

Μοναδικό στην Πελοπόννησο, τρίτο στη χώρα το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Χωρίς επαρκές προσωπικό αλλά με εξαιρετικό εξοπλισμό ξεκινάει, επιτέλους, τη λειτουργία του το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου, το μοναδικό στην Πελοπόννησο και το τρίτο στην Ελλάδα, μετά από αυτά των Χανίων και της Μυτιλήνης…

Νωρίτερα έγινε η παρουσίαση του Εργαστηρίου σε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ελαιοτριβείς, παραγωγούς και τυποποιητές. Όλοι τόνισαν ότι πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα, διότι με την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών αναδεικνύεται και η αξία του ελαιολάδου μας.
Το εργαστήριο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας και όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του, Παναγιώτης Κάτσαρης, για τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του χώρου έχουν δαπανηθεί σχεδόν 1.000.000 ευρώ από πόρους της ευρωπαϊκής ένωσης και του κράτους.
Το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κάτσαρης, είναι ότι το εργαστήριο θα έπρεπε να λειτουργεί με τέσσερις εξειδικευμένους επιστήμονες όμως δυστυχώς υπάρχει μία μόνο ειδική υπάλληλος του Ινστιτούτου συν μία συμβασιούχος χημικός.
Επίσης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα της χώρας και η διαπίστευση του εργαστηρίου, το οποίο, πρόσθεσε, κάνει αναλύσεις με κόστος ανάλογο με αυτό των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Η χημικός, Βασιλική Σκιαδά, μίλησε για τις εξειδικευμένες αναλύσεις που κάνει το εργαστήριο, ενώ αναφέρθηκε και σε συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με άλλα εργαστήρια, οι οποίες και πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι η Περιφέρεια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη στελέχωση του εργαστηρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον έχει διαβεβαιώσει ότι θα στείλει μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο της πρόσληψης 100 ερευνητών που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και θέλει να στηρίξει το εργαστήριο, για το σκοπό αυτό προτείνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε ειδικοί του Δήμου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εργαστήριο.
Την αναγκαιότητα να επικεντρωθεί το εργαστήριο στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων ελέγχων υπογράμμισε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του εργαστηρίου έγινε από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, τη Βασιλική Σκιαδά και την Ασημένια Καρδιμάκη.
Στ.Μ.