Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 19:18

Διαμαρτυρία της ΠΑΣΥ στην Αγροτική Τράπεζα Μεσσήνης

Διαμαρτυρία της ΠΑΣΥ στην Αγροτική Τράπεζα Μεσσήνης

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ
Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Συσπείρωση) στην Αγροτική Τράπεζα της Μεσσήνης, με αιτήματα κατά της ιδιωτικοποίησής της και εφαρμογή πολιτικών υπέρ των αγροτών.
Τα μέλη της ΠΑΣΥ συνάντησαν το διευθυντή των Αγροτικής, Σπύρο Μουργή, στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα-καταγγελία για τη «συνολική επίθεση» εναντίον των αγροτών με πρωτοστάτη το τραπεζικό κεφάλαιο.
Ο διευθυντής του υποκαταστήματος τόνισε ότι η Αγροτική έχει σταθεί κοντά στον αγροτικό κόσμο, έχει σβήσει χρέη ύψους 2 δισεκατομμυρίων, ενώ για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σημείωσε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο εναντιώνονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν και τη συμπαράσταση των αγροτών.

Στο υπόμνημα-καταγγελία της ΠΑΣΥ καταγράφονται τα εξής αιτήματα: «Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες τους για τον εκφοβισμό των αγροτικών νοικοκυριών. Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί στους φτωχομεσαίους αγρότες ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για φτωχούς αγρότες. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια. Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%. Επιστροφή των χρημάτων που η τράπεζα παρακράτησε, παράνομα, από τις αγροτικές επιδοτήσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΑ (χαράτσι ασφαλίστρων), των συνεταιριστικών οργανώσεων (δηλώσεις ΟΣΔΕ), αλλά και για την εξόφληση αγροτικών χρεών από δάνεια (καλλιεργητικά κ.ά)».