Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 03:00

Σακάτεψε καλλιέργειες ιδίως στην Τριφυλία, το χαλάζι

Σακάτεψε καλλιέργειες ιδίως στην Τριφυλία, το χαλάζι

ΟΛΟΣΧΕΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Καταστροφική, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν η χθεσινή χαλαζόπτωση, ιδίως στην περιοχή της Τριφυλίας και ειδικότερα μεταξύ Κυπαρισσίας και Ελαίας, όπου καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς! Σε πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση αύριο…

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έντονη ήταν η χαλαζόπτωση στο Καλό Νερό, τις Ράχες και την Κυπαρισσία, όπου «σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές ήταν έως και ολοσχερείς». Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σημειώνει ότι «χαρακτηριστικό της χαλαζόπτωσης ήταν το μέγεθος, η ένταση και η διάρκεια του χαλαζιού».
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, με κλιμάκιο γεωπόνων, όπως επίσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο πρόεδρος του Καλού Νερού Σπυρίδων Παπαηλιού.
Η Περιφερειακή Ενότητα τονίζει ότι «οι ζημιές αφορούν 400 στρέμματα περίπου πρώιμων κηπευτικών (ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά κ.λπ.), καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και πατάτας. Επιπλέον ζημιές έγιναν και στην ελαιοκαλλιέργεια στην ίδια περιοχή. Θα παρακολουθηθεί η εξέλιξη της ζημιάς ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθός της. Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
Υπήρξε επικοινωνία με τον Επόπτη του ΕΛΓΑ Ν. Μεσσηνίας για τις ζημιές και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ώστε να υποβάλουν αιτήσεις». Σχετικά με τη ζώνη ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, οι ζημιές που έχουν καταγραφεί έχουν ως εξής: Ελιά: Δήμος Δυτ. Μάνης, Προσήλιο - Κάμπος - Τσέρια - Γαϊτσές - Καρδαμύλη. Δήμος Καλαμάτας, ορεινές κοινότητες Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών, Άγριλος - Σταματινού - Αρφαρά - Βρωμόβρυση. Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, Ασπρόχωμα - Αντικάλαμος - Λέικα. Δήμος Κορώνης, Φαλάνθη - Βουνάρια - Κόμποι - Χαρακοπιό. Αμπελοειδή: Δήμος Κορώνης, Φαλάνθη - Βουνάρια - Κόμποι - Χαρακοπιό. Δήμος Καλαμάτας, Τοπικές Κοινότητες Θουρίας - Αρφαρών - Μικρομάνης - Άριος - Άμμου - Πλατέος.
Αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 κλιμάκια γεωπόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές για συνοπτική αποτίμηση των ζημιών και παροχή οδηγιών στους αγρότες.