Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 20:17

Στο χωριό Φίλια Οιχαλίας η επιχείρηση που νόθευε ελαιόλαδο

Στο χωριό Φίλια Οιχαλίας η επιχείρηση που νόθευε ελαιόλαδο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΕΤ 
Από την επιχείρηση «Αναστασόπουλος Ευστρ. Κων/νος, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης», με έδρα στο χωριό Φίλια του Δήμου Οιχαλίας, διακινήθηκε το λεγόμενο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ και Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής και Μεσσηνίας βρέθηκε νοθευμένο. Το προϊόν διακινήθηκε προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω και οι δικαιούχοι που το παρέλαβαν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν…

Ανακοινώσεις για το περιστατικό εξέδωσαν σήμερα τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ειδικότερα η Περιφέρεια ανακοίνωσε: «Μετά από διαρκείς και συνεχιζόμενους ελέγχους που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας σε απόλυτη συνεργασία και με άλλους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΔΟΥ – ΕΦΕΤ) σε επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου της ΠΕ Μεσσηνίας, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη μονάδα διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο με σπορέλαιο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα εργαστηριακής ανάλυσης δείγματος από  διακινούμενη ποσότητα 3.349 λίτρων, η οποία επωλήθη στο Δήμο Αιγάλεω για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου.
Τα στοιχεία και το πόρισμα θα σταλούν στη συνέχεια στις αρμόδιες αρχές.
Το εύρος και η έκταση ενδεχόμενης νοθείας και σε άλλες ποσότητες ελαιολάδου της ίδιας επιχείρησης συνεχίζει να ερευνάται.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις Υπηρεσίες της θα συνεχίσει τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών καθώς και την προστασία της φήμης και της ποιότητας του Μεσσηνιακού ελαιολάδου».
Ο δε ΕΦΕΤ ανακοίνωσε: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κατά τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, το οποίο διακινήθηκε  από την επιχείρηση «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης, Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ» προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω και διαπίστωσε ότι, κατά την εξέταση του δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το ελαιόλαδο χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη. Η σύσταση των λιπαρών οξέων υποδηλώνει την παρουσία σπορελαίου. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν του οποίου η διάθεση έγινε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, επί της οδού Μιλτιάδου 4, πλατεία Δαβάκη, στο Αιγάλεω, στο πλαίσιο  Προγράμματος Διανομής Τροφίμων Δικαιούχων Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το ελαιόλαδο διατέθηκε στους δικαιούχους το διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2015 έως και 13 Ιανουαρίου 2016, σε κλειστές διαφανείς πλαστικές φιάλες του ενός (1) λίτρου, οι οποίες δεν έφεραν στοιχεία επισήμανσης. 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους κατόχους του ανωτέρω προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι),  να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο ανωτέρω Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Στο σημείο αυτό, ο ΕΦΕΤ  θα ήθελε, αφενός  να επιστήσει την προσοχή των  Δήμων και Περιφερειών της χώρας, που με διάφορους τρόπους (όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, αγορές χωρίς μεσάζοντες κλπ) συνεισφέρουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα νόθευσης των τροφίμων και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα προς τις παρανομούσες σε αυτόν το χώρο επιχειρήσεις τροφίμων ότι οι διοικητικές κυρώσεις θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια παρανόμως κτηθέντα οικονομικά οφέλη».
Στ.Μ.