Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 17:44

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για ελιές και φέτα

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για ελιές και φέτα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Για πράξη εκχώρησης οικονομικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων που πλήττει την προοπτική προώθησης των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, κάνει λόγο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, μετά τη σχετική συμφωνία Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής. Σε αυτήν οι Ελιές Καλαμάτας και η Φέτα τίθενται εκτός λίστας ΠΟΠ...

Η επιστολή του Επιμελητηρίου προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Μανιάτης, έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριοι Πρωθυπουργέ,
Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες - μέλη έθεταν υπό την απόλυτη προστασία 251 Π.Ο.Π. προϊόντα, η εθνική διαπραγματευτική μας ομάδα δεν κατόρθωσε να βάλει σε καθεστώς προστασίας εμβληματικά αγροτικά προϊόντα της πατρίδας μας.
Στην ουσία πρόκειται για πράξη εκχώρησης κυριαρχικών οικονομικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων που πλήττει τα εθνικά συμφέροντα και την προοπτική προώθησης των πιο εξαγώγιμων προϊόντων μας στην παγκόσμια αγορά.
Το μόνο που κατάφερε και απέσπασε η εθνική αντιπροσωπεία μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου υπουργών Γεωργίας ήταν μια υπόσχεση για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της συμφωνίας και αυτή σε βάθος πενταετίας.
Πρόκειται για άνευ όρων παράδοση των πιο εμπορικών και εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων διότι η Ελλάδα αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία καταχώρησε την ονομασία «φέτα» και όχι την ονομασία «Ελληνική φέτα».
Η εκχώρηση αποδυναμώνει τα τεράστια οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την χώρα μας με την προώθηση της φέτας και των ελιών Καλαμάτας στην παγκόσμια αγορά.
Η παραχώρηση του ονόματος φέτας και των ελιών Καλαμάτας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αποτελεί εκχώρηση εθνικών – οικονομικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπονομεύοντας χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας και σημαντικά χρηματικά ποσά που βασίζονται στην μοναδικότητα και την ελληνικότητα της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.
Η προστασία όλων των εμβληματικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και η προστασία του ονόματός της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, αποτελεί εθνικό ζήτημα και η ευθύνη για την παραχώρηση των όρων χρήσης των ονομάτων τους από τρίτες χώρες, βαραίνει όλες τις πολιτικές ηγεσίες που κατά καιρούς συνηγόρησαν σε αντίστοιχες συμφωνίες.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ελλάδα χάνει την προστασία για τα δύο αυτά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και πρέπει να προβάλλει βέτο, στην επικείμενη συμφωνία Νότιας Αφρικής με τις 27 χώρες της ΕΕ.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την αντίθεσή του στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC) διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση των δύο προϊόντων μας ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και στην επίσης διακριτική μεταχείριση της χώρας μας με αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA).
Πιστεύουμε ότι χωρίς βέτο η Ελλάδα χάνει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.
Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για το εμπορικό μέλλον των παγκοσμίως γνωστών προϊόντων μας και θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας».