Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 21:43

Επιμελητήριο σε Κατρούγκαλο: 180 δόσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

Επιμελητήριο σε Κατρούγκαλο: 180 δόσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 
Να κάνει η κυβέρνηση αυτά που είχε υποσχεθεί ως αντιπολίτευση, ζητάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες προς τον Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Με επιστολή του ο Δημήτρης Μανιάτης υποβάλει στον υπουργό σειρά προτάσεων «για τη διάσωση των επιχειρήσεων και του ΟΑΕΕ»…

Η επιστολή του Δημήτρη Μανιάτη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, βασική αρχή όλων μας είναι ότι θέλουμε ένα υγιές ταμείο, βιώσιμο, που να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το οποίο με ευθύνη όλων διαχρονικά ρίχτηκε στα βράχια, εκτός των ασφαλισμένων του και σήμερα μας αντιμετωπίζει ως τους υπεύθυνους της κρίσης την οποία βιώνει.
Όμως αυτό δεν είναι η αλήθεια
Αν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στο ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «απατεώνες», αλλά επειδή είναι ανήμποροι.
Η πολιτική του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ύψος των εισφορών και της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε προσφυγή στην Δικαιοσύνη εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, όσο το υπουργείο Εργασίας θα είναι ανυποχώρητο στις θέσεις του, με ενδεχόμενο την δικαίωση τους και σημαντική απώλεια ευρώ στον ΟΑΕΕ.
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι σε κοινή γραμμή με τις προτάσεις των άλλων φορέων για την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.
Προτάσεις:
Α) Εξόφληση οφειλομένων
1.      Ρύθμιση οφειλών σε 100-180 δόσεις
2.      Οι πρώτες 48 δόσεις να είναι ποσό της τάξεως των 50€-70€ τον μήνα και ανάλογα να επιβαρυνθούν οι τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
3.      Να υπάρξει πρόβλεψη για τις εποχιακές επιχειρήσεις (τουριστικές, φροντιστήρια κλπ) ώστε την εποχή με μηδενικά έσοδα να μειώνεται ή να μηδενίζεται η δόση.
4.      Εξόφληση μόνο του οφειλόμενου κεφαλαίου και όχι των προσαυξήσεων. Διαδικαστικά εξόφληση πρώτα του οφειλόμενου κεφαλαίου και με προϋπόθεση την συνεπή εξόφληση, διαγραφή στο τέλος όλων των προσαυξήσεων. Εναλλακτικά για τις προσαυξήσεις επιτόκιο ανάλογο του δανεισμού του ΟΑΕΕ
5.      Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές ( μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ  δεν του παρείχε την υπηρεσία.
6.      Ανεξάρτητη εξόφληση των τρεχουσών εισφορών από τις οφειλόμενες εισφορές (αποφυγή απώλειας ρύθμισης σε καθυστέρηση τρεχουσών εισφορών)
7.      Ειδική πρόβλεψη για την εξόφληση εισφορών από ασφαλισμένους που διέκοψαν την εργασία τους και αδυνατούν να υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση.
Β) Κεφαλαιοποίηση οφειλομένων
1.      Παγώνουν οι οφειλές χωρίς καμία καταβολή έναντι αυτών.
2.      Συμψηφισμός οφειλής (χωρίς τις προσαυξήσεις) με ένσημα (με ότι αυτό συνεπάγεται για την σύνταξη) και δυνατότητα επαναφοράς στο μέλλον με την τρέχουσα τιμή
3.      Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές (μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ  δεν του παρείχε την υπηρεσία.
Γ) Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
1.      Αναδρομική αφαίρεση των χρεώσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (με τους τόκους) από τα οφειλόμενα ποσά, για όσους δεν έλαβαν την υπηρεσία στο παρελθόν λόγω οφειλών.
2.      Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο μέλλον, με χρέωση των ανάλογων εισφορών, ανεξάρτητα αν τις καταβάλει ο ασφαλισμένος ή όχι.
Δ) Τρέχουσες εισφορές
1.      Ελεύθερη επιλογή κλίμακας από τον ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ. Η μικρότερη κλίμακα που θα επιλεχθεί θα πρέπει, τουλάχιστον, να αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματος του περασμένου έτους με επιλογή της πρώτης κλίμακας όταν τα εισοδήματα είναι μηδενικά ή ελάχιστα. Εξουσιοδότηση του ΟΑΕΕ να ενημερώνεται αυτόματα από το Υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα ετήσια εισοδήματα του ασφαλισμένου ώστε να μετατάξει ανάλογα τον ασφαλισμένο σε ανώτερη ή κατώτερη κλίμακα.
2.      Δικαίωμα αλλαγής κλίμακας χωρίς τον περιορισμό του ενήμερου (μηδενικές οφειλές ή ρυθμισμένες)
3.      Αυτόνομη κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία με την αίτηση και όχι αναμονή επί μήνες για την έγκριση
4.      Διαχωρισμός εισφορών σύνταξης από τις εισφορές περίθαλψης ώστε να έχει δικαίωμα αυτός που αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο των εισφορών, να καταβάλει μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην μένει ανασφάλιστος. Εφόσον γίνει διαχωρισμός των εισφορών περίθαλψης να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μην «συμμετέχει» ή να έχει επιλογές (κλάσεις) περίθαλψης, όπως και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας (με ανάλογο κόστος)
Ε) Διάφορες άλλες προτάσεις
1.      Πλήρης αποσύνδεση της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
2.      Υποχρέωση του ΟΑΕΕ να απαντάει εγγράφως σε όλα τα αιτήματα των ασφαλισμένων και όχι να επιλέγει σε ποια θα απαντήσει ή όχι ανάλογα με τον αν οφείλει ο ασφαλισμένος.
3.      Αυτοματοποίηση της ανανέωσης του βιβλιαρίου υγείας όταν ο ασφαλισμένος είναι σε ρύθμιση με σκοπό την διακοπή της υποχρέωσης του ασφαλισμένου να προσέρχεται κάθε δυο μήνες για ανανέωση αυτού. Αποστολή σχετικού εγγράφου ακόμα και με ταχυμεταφορές από τον ΟΑΕΕ προς τον ασφαλισμένο με χρέωση του ασφαλισμένου (προϋπολογιζόμενο κόστος μέγιστο 2,00€)
4.      Μείωση των επιτοκίων που χρεώνει ο ΟΑΕΕ στο επίπεδο των επιτοκίων που ο ΟΑΕΕ δανείζεται.
5.      Αποζημίωση προς τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να εργαστούν για κάθε αιτία που τους καθιστά προσωρινά ανίκανους για εργασία (χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις)
6.      Δυνατότητα καταβολής των εισφορών εντός των πρώτων επτά ημερών του μήνα.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ως αντιπολίτευση είχατε υποσχεθεί:
      Αναλογικότητα εισφορών
      Ιατροφαρμακευτική κάλυψη
      Πάγωμα με κεφαλαιοποίηση οφειλών
      Αφορολόγητο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες για κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι λύσεις αυτές θα έδιναν ανάσα στην πραγματική οικονομία, θα διασφάλιζαν την βιωσιμότητα του ταμείου και θα επανέφεραν στην νομιμότητα και στο κοινωνικό κράτος το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών.
Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας, διότι η υλοποίηση τους θα είναι κέρδος για όλους και θα βοηθήσει το ταμείο μας να καλύψει σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεων του,  δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επανενταχθούν».