Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 17:41

Επιμελητήριο: Θετικές οι αλλαγές στη ρύθμιση για τα χρέη αλλά να μπορούν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΞΥΓΚΩΡΟΥ ΣΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ 
“Αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση” τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητάει να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και εκείνες με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ, διαφορετικά αυτές θα κλείσουν και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας…

Ειδικότερα η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τον υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής: “Οι προωθούμενες Κυβερνητικές αλλαγές για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση. Τόσο η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% όσο και η μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ δίνουν την δυνατότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όχι μόνο να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και να μπορέσουν να την διατηρήσουν.

Επειδή η ρύθμιση συνοδεύεται και από την αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και όπως εξαγγέλθηκε, θα είναι η τελευταία ρύθμιση που θα επιτρέψει στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να παραμείνουν ζωντανές, θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί και ο τελευταίος περιορισμός ένταξης στη ρύθμιση επιχειρήσεων με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει όσες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση στο οριστικό λουκέτο, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο, η ρύθμιση των 120 δόσεων να αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση για το ύψος των οφειλών και του τζίρου τους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας χρειάζονται όλοι, πέρα από εξαιρέσεις και αποκλεισμούς”.