Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 13:43

Τηλεδιάσκεψη των παραγωγικών φορέων της Μεσσηνίας: Σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και  των Εμπορικών Συλλόγων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Κορώνης καθώς και των βουλευτών Αλέξη Χαρίτση και Περικλή Μαντά, διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων σημείωσαν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ότι δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση. Επιπλέον στη σύσκεψη διαπιστώθηκε συμφωνία σε ότι αφορά τις προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων…

Ειδικότερα η Ομοσπονδία ανακοίνωσε τα εξής: “Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) Γεώργιος Βαγενάς, συγκάλεσε χθες 8 Φεβρουαρίου 2021 μια ακόμα ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτή την φορά με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και τους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας με θέμα: “ Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 ”.  

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς και κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος καθώς και ο αντιπρόεδρoς κ. Παύλος Κρανιώτης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Αθανάσιος Γκίνος και ο αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου στην Ο.Ε.ΕΣ.Π. και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Κωνσταντίνος Σαρματζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» κ. Δημήτριος Τερζής, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σπύρος Χηνόπουλος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» κα. Σταυρούλα Ψηλάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορώνης κ. Παναγιώτης Μαργιάννης, ο οικονομικός επόπτης της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Σπυρίδων Σπυρόπουλος, ο αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Παναγιώτης Φλώρος, το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.ΕΣ.Π. και της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιος Ρώρος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Στη συζήτηση αναλύθηκε διεξοδικά από τον πρόεδρο της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Γεώργιο Βαγενά καθώς και από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων και τα μέλη τους, το αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο κλάδος μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισαν ότι δεν έχουν δει ακόμα έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση. Επίσης συζητήθηκαν θέματα ανεύρεσης ρευστότητας και στήριξης κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και άλλα επιμέρους θέματα - προβλήματα της επιχειρηματικότητας που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους συναδέλφους μας και πρέπει να διορθωθούν προκειμένου να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων.

Παραθέτουμε παρακάτω τα μέτρα που διεκδικούμε και χρήζουν άμεσης υλοποίησης: 

 • Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά καθώς και να απευθύνονται και σε αυτοαπασχολούμενους και να μην συνδέονται με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
 • Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. 
 • Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων. 
 • Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια.
 • Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
 • Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
 • Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη.
 • Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.
 • Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση της ανεργίας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης λύσεων με βάση τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι αλλά και κατάθεσης προτάσεων προς την κυβέρνηση για μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν πραγματικά και θα φτάσουν στα «σωστά» χέρια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα και χωρίς κόπο. 

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις μας και μας διαβεβαίωσαν ότι η φωνή μας και ο αγώνας μας δεν πάει χαμένος. Θα συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, προκειμένου να διεκδικηθούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες”.