Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 16:46

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μεσσηνίας τονίζει ότι η κυβέρνηση οδηγεί στον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μεσσηνίας τονίζει ότι η κυβέρνηση οδηγεί στον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων παρουσιάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του κόμματος, με αφορμή την κραυγή αγωνίας της Ομοσπονδίας Εμπορίου. Η κομματική οργάνωση τονίζει ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Ν.Δ. υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας και συγκεκριμένα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προτάσεις για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ αντίθετα η Ν.Δ., που μάλιστα ψηφίστηκε από τη “μεσαία τάξη”, με την πολιτική της οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό, σύμφωνα άλλωστε και με τις κατευθύνσεις της έκθεσης ‘Πισσαρίδη’...

Ειδικότερα η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Μεσσηνία ανακοίνωσε: “Ένα χρόνο από την εκδήλωση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει κλειστό με κρατική εντολή ή υπολειτουργεί δίχως ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης με τα άνοιξε-κλείσε, την έλλειψη προγραμματισμού και τα αποσπασματικά μέτρα, προκαλούν κομφούζιο και απογοήτευση στην αγορά.

Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης  στην μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με την έλλειψη οργάνωσης στα Δημόσια Νοσοκομεία, την επαρκή στελέχωσή τους από υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, την εξασφάλιση του αναγκαίου νοσοκομειακού εξοπλισμού αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας έχει τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή δεν προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών με την αντίστοιχη εξασφάλιση σε ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικών μέσων, με αποτέλεσμα την εξουθένωση των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ και την κατάρρευση του.

Αντίθετα ρέουν τα χρήματα στους καναλάρχες, μέσω δήθεν διαφημιστικών spot για τη χρήση της μάσκας και για τον εμβολιασμό, ενώ στην ουσία αποκρύπτουν την πραγματικότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Οι μικροεπιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα, αυτή των χιλιάδων λουκέτων, της συσσώρευσης  των υποχρεώσεων και της ανεργίας. Οι ελληνικές  επιχειρήσεις  έχασαν τζίρο σχεδόν 42 δις ευρώ το 2020, κολοσσιαία απώλεια από μισθούς, παραγωγικές επενδύσεις και διαθέσιμο εισόδημα, ενώ μια γενιά κόκκινων δανείων απειλεί να δημιουργήσει δομικά προβλήματα στις ίδιες αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.

Μέτρα όπως το clickaway και το lockdown τύπου ακορντεόν, όχι μόνο έξυπνα δεν αποδείχθηκαν, αλλά λειτούργησαν και καταστροφικά. Η κατόπιν εορτής δυνατότητα δημιουργίας e-shop, μέσω προγράμματος e-λιανικό, μετά από πέντε μήνες lockdown, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί από το πλήθος των εμπορικών επιχειρήσεων που έχασαν την χριστουγεννιάτικη περίοδο, την εκπτωτική περίοδο και κινδυνεύουν να χάσουν και τη περίοδο του Πάσχα. Πολλές μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στον  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ αποδείξαμε εξ αρχής ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Σε συνεχή διαβούλευση με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας, εξειδικεύσαμε τις προτάσεις μας, ώστε να απαντούν στα αιτήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων, καταθέτοντας συγκεκριμένες κοστολογημένες παρεμβάσεις, όπως, μεταξύ άλλων:

  1. Επιδότηση εργασίας με κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους.
  2. Επιδότηση ολόκληρου του ενοικίου.
  3. Δημιουργία ακατάσχετου εμπορικού λογαριασμού και ενισχύσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
  4. Φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις.
  5. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες επιβίωσης των οικογενειών τους.
  6. Να ενεργοποιηθούν εγγυοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και εργαλεία ρευστότητας, όπως οι μικροχρηματοδοτήσεις που δρομολογήθηκαν από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραμένουν ανενεργά.
  7. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημίας, ειδικότερα του νέου πτωχευτικού κώδικα που υποθηκεύει την οικονομία.

Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Το δικό μας σχέδιο για τη διάσωση της οικονομίας εμπεριέχει την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, στοχεύοντας σε μία επόμενη μέρα που θα τους περιλαμβάνει όλους. Αντίθετα η ΝΔ, που εκλέχτηκε με σημαία της την στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, υλοποιεί τον διακηρυγμένο πλέον και δια της έκθεσης Πισσαρίδη μοναδικό στόχο, τον αφανισμό των μικρότερων επιχειρήσεων και αυτό το σχέδιο έχουμε χρέος να το ανατρέψουμε”.