Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 02:06

Μεσσήνη: Απεργούν εστίαση και εμπορικά - Κυπαρισσία: Απεργεί η εστίαση, στάση εργασίας τα εμπορικά

Μικρή Πλατεία Μεσσήνης Μικρή Πλατεία Μεσσήνης

ΤΡΙΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 
Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνη στην απεργία της Τρίτης 16 Νοέμβρη καλούνται να συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα. Ο δε Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας αποφάσισε να καλέσει να συμμετέχουν στην απεργία οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ καλεί τα εμπορικά καταστήματα σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης “αποφάσισε την συμμετοχή στην Πανελλήνια απεργία της Τρίτης 16/11/2021, που ξεκίνησε να διοργανώνεται από την Π.Ο.Ε.Σ.Ε και επεκτάθηκε και στο λιανεμπόριο, με την συμμετοχή και άλλων Εμπορικών και επαγγελματικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Μεσσηνία”. 

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ο  Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας “μετέχει στο Πανελλαδικό Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε καθολική συμμετοχή και ΚΛΕΙΣΙΜΟ των καταστημάτων τους.

Αιτήματα του κλάδου

1.) Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπιση τους και στους παραβατικούς πελάτες.

2.) Μεταβολή επιστρεπτέας σε ΜΗ επιστρεπτέα.

3.) Αναλογική στήριξη με βάση την πτώση τζίρου και επισκεψιμότητας των καταστημάτων σε όλα τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν.

4.) Απαραίτητη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με πιθανή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές

5.) Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου

6.) Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

7.) Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών

8.) Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

9.) Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021

Διαρθρωτικά μέτρα

  1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα Εμπορικά Καταστήματα σε στάση εργασίας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 11:οο π.μ. έως 14:00 μ.μ. ως ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και ως παθόντες. 

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (ΕΣΕΕ - Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητα) πράττοντας τα αυτονόητα για την υπεράσπιση των αιτημάτων του κλάδου.

Αιτήματα του κλάδου

1.) Μεταβολή επιστρεπτέας σε ΜΗ επιστρεπτέα.

2.) Μετάθεση υποχρεώσεων για 6 μήνες.

3.) Ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων.

4.) Κατάργηση της αστυνόμευσης των πελατών από τους καταστηματάρχες”.