Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 23:25

Πίτα της Ομοσπονδίας: Μεγάλη ανησυχία για τα περιθώρια επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Γιάννης Κουφός, Γιώργος Καπερώνης, Απόστολος Μυλωνάς Γιάννης Κουφός, Γιώργος Καπερώνης, Απόστολος Μυλωνάς

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τη μεγάλη τους ανησυχία για τα περιθώρια που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέσα στην τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, υπογράμμισαν εκπρόσωποι Σωματείων, στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων τόνισαν ότι για να αντέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Ωστόσο ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, αν και δήλωσε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση, επέμεινε ότι από την έναρξη της θητείας της η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικά μέτρα, κυρίως έχει μειώσει φόρους, τα οποία βασικά αποσκοπούν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…


Παύλος Κρανιώτης, Περικλής Μαντάς, Βαγγέλης Ξυγκώρος

Η Ομοσπονδία έκοψε την πίτα της στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας. Ήταν μάλιστα η πρώτη εκδήλωση της Ομοσπονδίας με το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο και τον νέο της πρόεδρο, Γιώργο Καπερώνη. 

Ο Περικλής Μαντάς ήταν ο μοναδικός βουλευτής που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, το Δήμο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας, ενώ παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Καπερώνης, ανέφερε ότι η χώρα έχει μπει στη δίνη της νέας παγκόσμιας κρίσης, που είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας και που επηρεάζει τις τιμές όλων των προϊόντων και προκαλεί τεράστια άνοδο του πληθωρισμού. Οι συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό τραγικές, είπε ο κ. Καπερώνης και επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορων έχει συγκεκριμένες προτάσεις όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, η αποσύνδεση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές από τη χρηματιστηριακή αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 


Γιώργος Εγγλέζος, Γιώργος Καπερώνης, Βαγγέλης Ξυγκώρος

Επίσης ο Γιώργος Καπερώνης έθεσε τα πάγια αιτήματα της ΓΕΣΒΕΕ, που είναι η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, η άρση του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, η άρση του αποκλεισμού πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία να χτίσουν σχέσεις ενότητας και να δώσουν τον κοινό αγώνα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αξιοπρέπεια των επιχειρηματιών και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς παρουσίασε μια άλλη εικόνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρά την ατυχία να εκδηλωθεί στη θητεία της η πανδημία, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε σε φόρους που έχουν μειωθεί, ενώ τόνισε ότι μέσα σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση διέθεσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση. Πάντως ο βουλευτής κ. Μαντάς παρατήρησε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει το 100% της ζημιάς που προκαλείται από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ενώ για το νέο αναπτυξιακό νόμο τόνισε ότι πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιδοτήσεις. Για το αίτημα θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα δίκαιο και σχολίασε ότι είναι παράλογο που δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη, σημειώνοντας ότι θα γίνει αμέσως μόλις κλείσουν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τους επόμενους μήνες. Για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό ο κ. Μαντάς είπε ότι οι τράπεζες είναι πολύ σφιχτές για να μην διακυνεύσουν την κατάστασή τους και σχολίασε ότι δεν είναι εφικτό να ξαναρχίσουν χορηγήσεις σαν αυτές που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 2000. 


Γιώργος Πετρόπουλος, Γιώργος Καπερώνης, Περικλής Μαντάς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις βιώνουν τριπλή κρίση και συγκεκριμένα τα απόνερα της κρίσης της δεκαετίας του 2010, την κρίση της πανδημίας και την κρίση του ενεργειακού. Και αυτή η τριπλή κρίση, συνέχισε, βρίσκει το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος κάλεσε τους επιχειρηματίες να είναι ενωμένοι και να διεκδικήσουν τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κλείνοντας δε ευχήθηκε, εκτός από υγεία, κουράγιο. 

Στους χαιρετισμούς τους οι Βασίλης Καπέλιος και Αναστάσης Σκοπετέας, έδωσαν τις ευχές τους και διαβεβαίωσαν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας αντίστοιχα, βρίσκονται στο πλάι της Ομοσπονδίας, των Σωματείων, των επιχειρηματιών. 

Ακολούθησαν και άλλες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όπως από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Νίκο Μαλαπέτσα, που ανέφερε ότι η στήριξη των καταστημάτων δεν ήταν επαρκής. Ο Γιώργος Παναγόπουλος από τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ τόνισε ότι στις επιχειρήσεις του κλάδου του, αυτές που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους, δεν έχει δοθεί καμία απολύτως βοήθεια. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος είπε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει πλέον σε μια νομισματική κρίση και αυτό στην Ελλάδα τόνισε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ιδιωτικού χρέους και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, σημείωσε ότι με τη νέα κρίση οι επιχειρήσεις έχουν να ανέβουν ένα πάρα πολύ δύσβατο βουνό, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αιτήματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς, τόνισε από την πλευρά του ο Σπύρος Λαγωνικάκος

Στ.Μ.