Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 10:54

Για εκλεκτικούς κρεατοφάγους...

ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΝ 29 
Στα “Κοψίδια” δεν θα βρεις περιττές πολυτέλειες και εντυπωσιασμούς. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει το καλό φαγητό και η αυθεντική γεύση. Με “βασιλιά” το βιολογικό μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, τα “Κοψίδια” είναι χασαποταβέρνα για κρεατοφάγους με αυστηρό κριτήριο. Σ’ ένα μικρό κτίσμα, στην αρχή της οδού Φαρών, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο Καρέλια, “συστεγάζονται” η ταβέρνα και το “Κρεοπωλείον 29”…


To 2000, ο Κώστας Μανιατέας, πατέρας του Νίκου, αποφάσισε να στραφεί σε έναν πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής. Καταγόμενος από τις Γαϊτσές, έβαλε μοσχάρια στα κτήματα του παππού, στα ορεινά της Μεσσηνιακής Μάνης. Λίγο αργότερα άνοιξε το κρεοπωλείο και την ταβέρνα στην Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου παραμένει και συνεχίζει. Εδώ και δύο χρόνια την επιχείρηση έχει αναλάβει ο γιος Νίκος Μανιατέας, γνωστός στους Καλαματιανούς και από την αθλητική του δραστηριότητα - παίκτης του βόλεϊ στην “Καλαμάτα 80”.
Το μενού στα “Κοψίδια” έχει κατά βάση κρέας, που ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά και κάποια μαγειρευτά από την κουζίνα, παλιές συνταγές, όπως το μανιάτικο τζιγέρι, που φτιάχνει η μητέρα του Νίκου, Τζένη, η οποία ευθύνεται και για την καλαίσθητη διακόσμηση του χώρου. Τα πιο πολλά αντικείμενα στην ταβέρνα είναι οικογενειακά κειμήλια.
“Είμαι κατά της μεγάλης ποικιλίας, γιατί θεωρώ ότι ένα μαγαζί πρέπει να έχει ταυτότητα” λέει ο Νίκος. «Προσωπικά δε μου αρέσει να μπαίνω σε έναν χώρο και να μπορώ να φάω 10 διαφορετικά είδη κουζίνας. Είμαι χασαποταβέρνα, διαλέγεις το κρέας σου στο κρεοπωλείο, μου λες πώς θέλεις να στο ψήσω, και το ψήνω. Με τη μεγάλη ποικιλία θεωρώ ότι χάνεις το παιχνίδι, μπαίνεις σε άλλα μονοπάτια που μπορεί να μη γνωρίζεις τόσο καλά. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις αυτό που ξέρεις και να προσπαθείς να γίνεις ακόμη καλύτερος σ’ αυτό. Για παράδειγμα, κατά καιρούς μου έχουν πει να βάλω κάτι σε ψάρι. Αυτό δεν το ξέρω και δεν θα το κάνω καλά. Θα μου πεις μπορείς να το μάθεις. Είναι όμως άλλη ταυτότητα, ξεφεύγει από το μαγαζί. Το μαγαζί μου είναι για κρεατοφάγους. Άμα σου αρέσει το καλό κρέας, θα έρθεις να φας καλό κρέας. Μοσχάρι, παϊδάκια, χοιρινό, τα πάντα και σε καλή ποιότητα”.
Και νέα πιάτα
Εδώ και λίγο καιρό στο μενού έχουν προστεθεί και ορισμένα καινούργια πιάτα, στο πλαίσιο ανανέωσης του χώρου, χωρίς ωστόσο να χάνει την ταυτότητά του. Είναι το “ριμπ άι” (rib-eye), αγγλική ονομασία του εκλεκτού φιλέτου μπριζόλας, η “πικάνια”, πολύ τρυφερό μέρος από το κιλότο, η μοσχαρίσια γάλακτος, τα “κρεμαστά” σουβλάκια από φιλέτο χοιρινό και φιλέτο κοτόπουλο, μεγαλύτερα και διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Κατά κυριολεξία από τα τσιγκέλια στα κάρβουνα... Και μάλιστα μπροστά στα μάτια των πελατών...
“Η διαφορά στην ποιότητα φαίνεται και ο κόσμος το αναγνωρίζει. Το βλέπω από τους πελάτες μου. Όποιος έρθει, ξαναέρχεται. Πολλοί έρχονται και στο κρεοπωλείο και στην ταβέρνα. Ήρθαν στο ένα, είδαν την ποιότητα και άρχισαν να έρχονται και στο άλλο. Η αγνότητα και η ποιότητα των πρώτων υλών είναι στη φιλοσοφία μας, ακόμα και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε είναι παραγωγής μας, χωρίς λιπάσματα, το ίδιο που μαζεύουμε για την οικογένεια”.
Η επιχείρηση Μανιατέα είναι από τις λίγες που ασχολούνται με το βιολογικό μοσχάρι. “Οι μονάδες στη Μεσσηνία δεν είναι πολλές, γιατί το κόστος της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι μεγαλύτερο” λέει ο Νίκος. “Οι τροφές είναι πιο ακριβές, αλλά και γενικά η διαδικασία πιο δύσκολη. Όσο για τις επιδοτήσεις, φαντάσου ότι έχουν να πληρωθούν από το 2011 κι έχουμε 2016”.
Ωστόσο ο Νίκος επιμένει ότι η ποιότητα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. “Η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, και τις δουλειές και την ψυχολογία του κόσμου. Όμως, αν κανείς θέλει να φάει κρέας μια δυο φορές την εβδομάδα, θα προσέξει αυτό που θα φάει να αξίζει τουλάχιστον τα χρήματά του, να είναι κάτι ποιοτικό. Κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να το προσφέρουμε αυτό”.

“Τα κοψίδια” - “Κρεοπωλείον 29”
Φαρών 29, τηλ. 27210 28249 (& delivery)

https://www.facebook.com/Kopsidia/
https://www.facebook.com/kreopolion.29/

Μαρία Νίκα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



-

-

 

 

 

 

 

 

 

 


-

 

 

 

 

 



-