Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 09:59

Κάρβουνο Κλήμης: Οικολογικό, πολυβραβευμένο και… ψήνει υπέροχα!

Αθανάσιος Μάκιος και Δήμητρα Κοτταρίδη στα γραφεία της εταιρείας Κλήμης Αθανάσιος Μάκιος και Δήμητρα Κοτταρίδη στα γραφεία της εταιρείας Κλήμης

Όταν η λέξη οικολογία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα και η πράσινη ανάπτυξη δεν είχε γίνει ακόμη μόδα, ο Κλήμης Κλημεντίδης έφτιαξε στην Καλαμάτα το πυρηνοκάρβουνο, ένα προϊόν πρωτοποριακό για την εποχή του…

Πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία το 1922, άνοιξε την πρώτη επιχείρηση ασβεστοποιίας το 1968. Από τον ασβεστόλιθο έφτιαχνε τον ασβέστη για οικοδομική χρήση, ενώ εμπορευόταν και άλλα υλικά οικοδομής. Κάποια στιγμή σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα οικολογικό καύσιμο χωρίς χημικά συστατικά. Έκανε πάνω από 10 χρόνια δοκιμές γι’ αυτό, ώσπου έφτιαξε το πυρηνοκάρβουνο.
Το προϊόν βγήκε το 1992 για πρώτη φορά στην αγορά και από τότε σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποσπάσει σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία. Εδώ και πέντε χρόνια το πυρηνοκάρβουνο «Κλήμης» εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία) και πριν λίγο καιρό η επιχείρηση ξεκίνησε συνεργασία με τον Καναδά. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο σχετικό αφιέρωμα στην καλαματιανή εταιρεία ως πρότυπο κυκλικής οικονομίας, από την εκπομπή Business Planet του τηλεοπτικού καναλιού Euronews.
Σήμερα την επιχείρηση διευθύνει η εγγονή του Κλήμη Κλημεντίδη, Δήμητρα Κοτταρίδη, μαζί με την αδελφή της Κλημεντία και τη μητέρα τους Κατερίνα. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, που βρίσκονται στην περιοχή του Ασπροχώματος, συναντήσαμε την Δήμητρα Κοτταρίδη και τον σύζυγό της Αθανάσιο Μάκιο, μάρκετινγκ μάνατζερ της επιχείρησης. Οι δυο τους, μετά από σπουδές - Γεωλογίας και Φυσικής αντίστοιχα - και χρόνια παραμονής στην Αθήνα, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Καλαμάτα και να ασχοληθούν με την «Κλήμης», που εκτός από πηρυνοκάρβουνο και πέλετ από πυρηνόξυλο για θέρμανση, συνεχίζει να εμπορεύεται όλα τα οικοδομικά υλικά σε χονδρική και λιανική πώληση, καθώς και γεωργικό ασβέστη για καλλιεργήσιμα εδάφη ή απολύμανση.

Eυρωπαϊκή πατέντα
«Επέστρεψα στην επιχείρηση και έχω αναλάβει το δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία είχε προδιαγραφές με πολύ γερά θεμέλια από τον παππού και τους γονείς μου, απλά για να επιτύχει στη νέα εποχή, χρειάζεται το μάρκετινγκ και η τεχνολογία, πρέπει να αναπτύξεις ένα δίκτυο πωλήσεων ώστε ο κόσμος να σε γνωρίσει» μας λέει η κα Δήμητρα Κοτταρίδη.

Για την οικολογική παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου σημειώνει: «Η πρώτη ύλη για να ζεσταθεί ο φούρνος όπου καίμε τον ασβεστόλιθο είναι το πυρηνόξυλο, το οποίο παίρνουμε από τα πυρηνελαιουργεία αφού έχει γίνει η τελευταία απόσταξη από το λάδι. Το πυρηνόξυλο στο φούρνο μας υπόκειται σε ατελή καύση, άρα μένει ένα υπόλειμμα, το οποίο έχει θερμογόνο δύναμη. Αυτό το υπόλειμμα, την πυρηνόσκονη, δεν το πετάμε στο περιβάλλον αλλά το μπρικετοποιούμε και κάνουμε το κάρβουνο, με φυσική μέθοδο χωρίς χημικά. Σε σχέση με τα ξυλοκάρβουνα, δεν υπάρχει κοπή δέντρων, είναι ένα καθαρά φυτικό προϊόν θα έλεγα. Κύρια χαρακτηριστικά του: δεν μυρίζει, δεν καπνίζει, δεν πετάει σπίθες, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα. Το προϊόν έχει κατοχυρωθεί ως ευρωπαϊκή πατέντα και έχουμε πάρει ευρωπαϊκά και εθνικά βραβεία για τον τρόπο παραγωγής του».

Κυκλική οικονομία
«Από το 2009 είμαστε εγγεγραμμένοι στο σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σύστημα του οποίου την εποπτεία έχει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος όπου κάθε οργανισμός ή εταιρεία μπορεί να γίνει μέλος, με στόχο να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Θέτουμε στόχους και τους υλοποιούμε. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να μειώσουμε την ηλεκτρική μας ενέργεια, το νερό μας, να αυξήσουμε τη βιοποικιλότητα, να μειώσουμε τα απόβλητα, να τα διαχειριζόμαστε με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος» παρατηρεί ο κ. Αθανάσιος Μάκιος.

1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο στα EMAS Awards 2009. Κλημεντία και Δήμητρα Κοτταρίδη με τον Αθανάσιο Μάκιο
«Η ευρωπαϊκή επιτροπή διοργανώνει ετήσια βραβεία. Τα European EMAS Awards. Το 2009 το θέμα ήταν η “Αλυσίδα Εφοδιασμού και Πράσινη Προμήθεια”. H τελετή έγινε στο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη, όπου κι εμείς εκπλαγήκαμε όταν πήραμε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία μας. Το 2010 ξαναπήραμε μέρος. Το θέμα ήταν “Αποδοτικότητα Πόρων”. H διοργάνωση έγινε στις Βρυξέλλες, όπου πήραμε το Εθνικό Βραβείο. Το 2014 με θέμα “Αποτελεσματικές Οικοκαινοτομίες, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές αποδόσεις”, πήραμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μας. Ήμασταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που έλαβε μέρος σε αυτόν το διαγωνισμό και είμαστε επίσης η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει λάβει δύο φορές ευρωπαϊκό βραβείο σε αυτού του είδους τον διαγωνισμό». Επιπλέον, το 2014, στα European Business Awards, ανάμεσα σε 24.000 συμμετοχές από 33 χώρες, η «Κλήμης» διακρίθηκε στις 709 ευρωπαϊκές εταιρείες με τον τίτλο του εθνικού πρωταθλητή. Τo 2015 στα Made in Greece Awards, απέσπασε το βραβείο καινοτόμου προϊόντος.

1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο στα EMAS Awards 2014. Αθανάσιος Μάκιος και Κλημεντία Κοτταρίδη
«Στην Ευρώπη» λέει ο κ. Μάκιος «γίνονται πολλά σεμινάρια και μεγάλη συζήτηση για την κυκλική οικονομία. Επιχειρήσεις και οργανισμοί προσπαθούν να κάνουν ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αυτό αφορούσε και το αφιέρωμα που μας έκανε το κανάλι Εuronews, καθώς επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά. Αυτό που συζητιέται τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το εφαρμόζουμε εμείς εδώ και χρόνια, γιατί η ιστορία ξεκινάει από τον παππού Κλήμη».

«Σταθερά βήματα με τις δικές μας δυνάμεις»
«Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, το αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, είμαστε σταθεροί στην πορεία και τη φιλοσοφία μας. Θέλουμε το προϊόν μας να είναι καθαρά οικολογικό και έτσι θα συνεχίσουμε» συμπληρώνει η κα Κοτταρίδη. «Πάμε με αργά και σταθερά βήματα στηριζόμενοι καθαρά στις δικές μας δυνάμεις. Δεν το λέω ως παράπονο, αλλά δεν υπάρχει καμία στήριξη του κράτους σε αυτό που κάνουμε παρότι είμαστε μια επιχείρηση καινοτόμα με πρωτοποριακό προϊόν».
Η εταιρεία «Κλήμης» είναι ένα αισιόδοξο παράδειγμα στην Ελλάδα της κρίσης; "Τα πράγματα είναι δύσκολα" απαντά η κα Κοτταρίδη. "Οι φόροι είναι αυξημένοι, όλα έχουν ακριβύνει, η ΔΕΗ, οι πρώτες ύλες, τα προϊόντα που εμπορευόμαστε, είναι πολύ δύσκολα για όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο πρέπει με συνέπεια, με προσοχή, να επιλέγεις με ποιους θα συνεργαστείς και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστείς. Γενικά είμαι της άποψης ότι αν υπάρχει μεράκι, υπομονή και επιμονή, μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις παρά τις αντίξοες συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα". 

Τα προϊόντα της εταιρείας «Κλήμης» διατίθενται σε καταστήματα σε όλη τη Μεσσηνία, την Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία) και στον Καναδά.

ΚΛΗΜΗΣ - Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.
Ασπρόχωμα, 2o χλμ Καλαμάτας - Μεσσήνης
Τηλ. 27210 - 69454, 69388
Ιστοσελίδα: klimiscoal.gr

Μαρία Νίκα