Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2025 09:12

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Χανδρινός: Αποσπασματικές δράσεις χωρίς στρατηγικό σχέδιο - Δήμαρχος: Αναμφισβήτητα έχουν γίνει πάρα πάρα πάρα πολλά

Ευγενία Κούβελα, Σπύρος Χανδρινός, Θανάσης Βασιλόπουλος Ευγενία Κούβελα, Σπύρος Χανδρινός, Θανάσης Βασιλόπουλος

Ο Δήμος Καλαμάτας μέγας χορηγός στο παγκόσμιο συνέδριο Athens Nomad Fest 2025, με 6.820 ευρώ. Έγκριση 9.920 ευρώ για την υποστήριξη και λειτουργία των ιστοσελίδων τουριστικής προβολής του Δήμου. Διάθεση 4.960 ευρώ για την ψηφιακή στρατηγική τουρισμού του Δήμου. Αυτές οι δράσεις αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας, όπου όμως ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, μίλησε για κατακερματισμό και αποσπασματικές ενέργειες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη η μελέτη για τον τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου… Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι δεν μπορεί ο Δήμος από τη μια να είναι μέγας χορηγός στο συνέδριο των ψηφιακών νομάδων και από την άλλη να πάσχει σοβαρά η συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Θεσσαλονίκης “Φιλοξένια”.  Ωστόσο ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι η συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση “Φιλοξένια” είναι “πολύ δυναμική”, ενώ γενικά για τις δράσεις του Δήμου στον τουρισμό ανέφερε ότι “αναμφισβήτητα έχουν γίνει πάρα πάρα πάρα πολλά. Τόσα πολλά που δεν ξέρω με πόσα χρόνια πίσω μπορούμε να τα συγκρίνουμε”.

 

Πάντως μετά την τοποθέτηση του Σπύρου Χανδρινού, ότι ο Δήμος αναλαμβάνει δράσεις που κοστίζουν στο δημοτικό ταμείο, παρά την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Λαζαρίδης, επισήμανε ότι διοργανώνεται εκδήλωση του Δήμου για τις 27 Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, όπου ο μελετητής, Σωτήρης Βαρελάς, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο, ενώ θα γίνουν εισηγήσεις για τη διαμονή, τη διατροφή και την παραγωγή. 

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο των ψηφιακών νομάδων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης και ο προϊστάμενος για τον τουρισμό στο Δήμο, Νίκος Γιαννακόπουλος, σημείωσαν ότι και στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση ο Δήμος ήταν χορηγός και πως τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, οπότε εισηγήθηκαν να είναι και φέτος ο χρυσός χορηγός, επισημαίνοντας ότι το φετινό συνέδριο θα διαρκέσει περισσότερες ημέρες και θα έχει περισσότερες συμμετοχές. 

Σχετικά με την υποστήριξη και λειτουργία των ιστοσελίδων τουριστικής προβολής του Δήμου, ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Γιαννακόπουλος, εξήγησαν ότι θα επαναλειτουργήσει η τουριστική σελίδα Visit Kalamata και θα συνεχιστεί η λειτουργία της σελίδας Events Kalamata, που τόνισαν ότι έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. 

Για την ψηφιακή στρατηγική τουρισμού του Δήμου οι δύο υπεύθυνοι για τον τουρισμό είπαν ότι αφορά τη δημιουργία ή αναβάθμιση video, φωτογραφιών και υλικού που προβάλλεται στα info kiosk του Δήμου και σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. 

Ο Σπύρος Χανδρινός είπε ότι οι όποιες δράσεις γίνονται και κοστίζουν πρέπει να έχουν μια στόχευση. Αναρωτήθηκε ωστόσο ποια είναι η στόχευση των συγκεκριμένων δράσεων, εφόσον δεν υπάρχει η στρατηγική μελέτη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι είναι καλό να είναι ενεργά τα social media του Δήμου σχετικά με τον τουρισμό, επισήμανε όμως ότι το περιεχόμενο των καναλιών αυτών πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οποία προσδιορίζει η στρατηγική μελέτη. Επίσης είπε ότι καλό είναι η ενίσχυση του υλικού των Info Kiosk του Δήμου, επανέλαβε όμως ότι στο αεροδρόμιο το σημείο πληροφόρησης χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης αποσκευών! “Κάθε ευρώ που δίνει ο Δήμος από τα δημοτικά χρήματα πρέπει να έχει στόχευση πως θα καταλήξει στην τσέπη των κατοίκων εμμέσως ή αμέσως, και αυτό δεν συμβαίνει εδώ” παρατήρησε ο Σπύρος Χανδρινός. 

Η Ευγενία Κούβελα, επίσης σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, σημείωσε και εκείνη την χρησιμότητα της στρατηγικής μελέτης του Δήμου για τον τουρισμό, προκειμένου να είναι συγκεκριμένες οι κατευθύνσεις που πρέπει ακολουθηθούν, ενώ εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης και δημιουργίας νέων υποδομών ώστε να μπορεί η πόλη να εξυπηρετήσει την τουριστική κίνηση, τονίζοντας ότι στην Καλαμάτα επικράτησε ένα “αλαλούμ” το 20ήμερο που κορυφώθηκε η επισκεψιμότητα. 

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος από την πλευρά του είπε ότι “η τεράστια προσπάθεια που κάνει ο Δήμος δεν αμφισβητείται από κανέναν” στην υπόλοιπη χώρα και σημείωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του μεταξύ άλλων έχει ολοκληρωθεί το marketing plan του τουρισμού, έχει γίνει το brand, έχει ανατεθεί η στρατηγική μελέτη, έχουν υπάρξει ουσιαστικές συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις, έχουν γίνει παρουσιάσεις της Καλαμάτας στο Παρίσι, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει παρουσίαση τον άλλο μήνα στο Βουκουρέστι, έχει επιτευχθεί μια στενή συνεργασία με την Aegean και άλλα. Πρόσθεσε ότι ανάλογη προσπάθεια τουριστικής υποστήριξης γίνεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, της οποίας είναι πρόεδρος. 

Στ.Μ. 




ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ