LEONIDAS MPALIKHS

Με έναν μεγάλο μπουφέ με αγροδιατροφικά προϊόντα της Πελοποννήσου, τοπικά γλυκίσματα, ποτά, χυμούς και αρτοσκευάσματα, γιορτάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, στην πλατεία Όθωνος, η έναρξη του συνεδρίου TBEX Europe 2023, στο οποίο συμμετέχουν 360 bloggers και άλλοι δημιουργοί ψηφιακού τουριστικού υλικού…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗ 

Με παρουσιαστή τον γνωστό ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, στην πλατεία Όθωνος του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, γαστρονομικό φεστιβάλ της Περιφέρειας και του Δήμου για την έναρξη του διεθνούς τουριστικού συνεδρίου TBEX Europe 2023, μέλη του οποίου κυρίως είναι bloggers και άλλοι δημιουργοί ψηφιακού υλικού για τους τουριστικούς προορισμούς…

TBEX EUROPE 2023 PELOPONNESE GREECE 
Αντίστοιχα μετρά πια ο χρόνος για την έναρξη μιας σημαντικής διεθνούς τουριστικής διοργάνωσης, του συνεδρίου TBEX Europe 2023, τη Δευτέρα 8 Μαΐου στην Καλαμάτα. Την Τρίτη, για το καλωσόρισμα των συνέδρων, έχει διοργανωθεί φεστιβάλ γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Οι σύνεδροι πρόκειται να ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, για να γνωρίσουν τους τουριστικούς προορισμούς τους και να γράψουν γι’ αυτούς στα ηλεκτρονικά μέσα όπου εργάζονται. Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, “το TBEX είναι το μεγαλύτερο συνέδριο και εκδήλωση δικτύωσης για travel bloggers, δημοσιογράφους ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, δημιουργούς περιεχομένου social media, τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου”. 

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καλαμάτα προσδίδει ελπίδες για τη δρομολόγηση και υλοποίηση των σημαντικών έργων αξιοποίησης της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, με αφορμή τον προεκλογικό ερχομό, το απόγευμα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, του Κυριάκου Μητσοτάκη…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, με μια μεγάλη γαστρονομική εκδήλωση, το καθιερωμένο πια Peloponnese Food Stories, θα γίνει, στις 9 Μαΐου, η έναρξη του διεθνούς συνεδρίου “TBEX Europe 2023, Peloponnese”, δηλαδή των blogger, των δημοσιογράφων, των δημιουργών ψηφιακού υλικού για τον τουρισμό, οι οποίοι απευθύνονται ή ακολουθούνται από ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων-υποψηφίων επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς. Η δε τελετή λήξης, στις 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στη Βέργα της Καλαμάτας με αποχαιρετιστήριο πάρτι. Τα μέλη του “TBEX Europe 2023” δεν θα μείνουν βέβαια μόνο στην Καλαμάτα ή στη Μεσσηνία αλλά θα επισκεφθούν και θα διαμείνουν σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να γνωρίσουν τη φύση τους, την κουλτούρα τους, να ζήσουν την εμπειρία του τόπου και να την περιγράψουν στους ακολούθους τους…

Του Χρήστου Αναστασόπουλου

Οικονομολόγου, MSc

Δημοτικού Συμβούλου

Ο όρος κουλτούρα, προερχόμενος από το λατινικό ρήμα colo που σημαίνει καλλιεργώ, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί από την ελληνική λέξη παιδεία, όμως λόγω ευρείας χρήσης του χρησιμοποιείται στο παρόν προς αποφυγήν σύγχυσης.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  
“Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της / Touring the castles of  Greece” είναι ο τίτλος του λευκώματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που παρουσιάζεται στη Μεθώνη, στο Πολιτιστικό Κέντρο, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στις εφτά το απόγευμα…

“Η ανάδειξη της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας, ως τουριστικών προορισμών όλο το χρόνο έγινε πράξη”, “η πόλη αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς city break προορισμούς για τους Έλληνες”, “σταδιακά φιλοξενεί ψηφιακούς νομάδες από όλον τον κόσμο” είναι μερικές από τις αναφορές που έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντησή του με τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν είναι βέβαιο ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας… 

 

Του Χρήστου Αναστασόπουλου  

Στον απόηχο του διήμερου Messinia Forum που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, επιχειρείται στο παρόν η ανάδειξη της σημασίας του γαστρονομικού τουρισμού ο οποίος συνιστά μια από τις ισχυρότερες τάσεις στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Μια τάση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών από ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες. Σε μια εύστοχη προσέγγιση, η Οργάνωση Γαστρονομικού Τουρισμού του Ontario (OCTA) αναφέρει ότι η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού «περιλαμβάνει κάθε τουριστική εμπειρία στην οποία ένα άτομο μαθαίνει, εκτιμά, καταναλώνει ή τολμά να απολαύσει φαγητό και ποτό που αντικατοπτρίζει την τοπική κουζίνα, την κληρονομιά ή τον πολιτισμό μίας τοποθεσίας». Πράγματι, η κουζίνα, οι πρώτες ύλες, τα μέσα και οι τρόποι παρασκευής των φαγητών και των ποτών κάθε τόπου παρέχουν πλήθος πληροφοριών για την ιστορία του, την παραγωγική του δυναμική, τα έθιμα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του κατά το παρελθόν.

Σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου, ξεκινά το καλοκαίρι της λειτουργία του το Mandarin Oriental, στην Costa Navarino, σηματοδοτώντας την άφιξη του κορυφαίου Ομίλου Mandarin Oriental στην Ελλάδα, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού.