Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 18:17

Βαγγέλης και Ηλίας Μπάκας, τα αδέλφια που έγραψαν ιστορία στο θρυλικό “Σπάρταθλον”

Βαγγέλης και Ηλίας Μπάκας, τα αδέλφια που έγραψαν ιστορία στο θρυλικό “Σπάρταθλον”

Βαγγέλης και Ηλίας (μπροστά) Μπάκας

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μέσα από αυτές τις γραμμές θέλουμε να συγχαρούμε τους Βαγγέλη και Ηλία Μπάκα για το μεγάλο τους επίτευγμα: τον τερματισμό τους στο 36ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Πρόκειται για δύο αδέλφια που εδώ και πολλά χρόνια έχουν στενή σχέση με το σύλλογό μας.  
Για όσους δεν γνωρίζουν…

...αντιγράφουμε εδώ από την σχετική ιστοσελίδα του περίφημου αυτού αγώνα των 246 χιλιομέτρων: «Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα ….»

Ιστορία όμως έγραψαν και ο Ηλίας με τον Βαγγέλη οι οποίοι αποτελούν, αν όχι τη μοναδική περίπτωση αδελφών που τερματίζουν το δύσκολο αυτό αγώνα, σίγουρα την περίπτωση εκείνη με την καλύτερη επίδοση.

Η κάλυψη των 245,3 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη φαντάζει εξωπραγματική. Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος που δεν ασχολείται με το τρέξιμο τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ακόμη και ένας μέσος δρομέας που το όνειρό του είναι να τερματίσει έναν μαραθώνιο δεν μπορεί να φανταστεί το πώς είναι να τρέχεις μια απόσταση σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη…  Μια απόσταση που τρέχεις πέρα από τη σωματική αντοχή, που πέρα από την κούραση έχεις να αντιμετωπίσεις την πείνα, την δίψα, την έλλειψη ύπνου. Έναν αγώνα με μεγάλες υψομετρικές διαφορές (μεταξύ άλλων ανεβαίνεις και το Αρτεμήσιο). Έναν αγώνα που εκτός από μακριά πρέπει να πας και γρήγορα, διότι τα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να περάσεις από συγκεκριμένα σημεία είναι αυστηρά και ο κίνδυνος του αποκλεισμού πάντα σε κυνηγάει… Σε όλες αυτές τις δυσκολίες ήρθε να προστεθεί φέτος και η συγκυρία του σπάνιου για την Ελλάδα φαινομένου του κυκλώνα (Ζορμπάς) που έπληττε εκείνες τις μέρες (28-29/9) τη διαδρομή έχοντας ως αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας από του δυσκολότερους Σπάρταθλους στην ιστορία του θεσμού.

Όλα αυτά κάνουν από μόνα τους την ολοκλήρωση του αγώνα να αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα. Ενδεικτικά φέτος από τους 381 που βρέθηκαν στη γραμμή της αφετηρίας τερμάτισαν οι 238. Και μόνο για τον τερματισμό αξίζουν τα συγχαρητήρια στο Βαγγέλη και τον Ηλία. Όμως δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό…

Για τον Βαγγέλη Μπάκα ο φετινός τερματισμός είναι ο τρίτος του. Έχουν προηγηθεί άλλοι δύο το 2013 και 2015 όπου εκπροσωπώντας τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας τερμάτισε στη 2η και 4η θέση αντίστοιχα μεταξύ των Ελλήνων αθλητών. Φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, βελτίωσε την επίδοσή του κατά 5 λεπτά και με χρόνο 28 ώρες και 39 λεπτά τερμάτισε 29ος στη γενική κατάταξη και 3ος μεταξύ των Ελλήνων (2ος στους άνδρες).

Ο Ηλίας Μπάκας ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού του με χρόνο 29 ώρες και 26 λεπτά τερμάτισε 38ος στη γενική κατάταξη και 5ος μεταξύ των Ελλήνων (4ος στους άνδρες).      

Για την συμπλήρωση της ιστορίας να σημειώσουμε ότι στην οικογένεια υπάρχει και τρίτος δρομέας: η Βασιλική αδερφή των δύο σπαρταθλητών η οποία είχε προηγηθεί στο χώρο του τρεξίματος.

       

Κλείνοντας θέλουμε ακόμη μια φορά να στείλουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους Βαγγέλη και Ηλία Μπάκα για τη μεγάλη τους προσπάθεια και επιτυχία και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια στους επόμενους στόχους τους.