Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:40

Το κράτος έχει στρέψει τον αθλητισμό στη ζητιανιά - Έντονες επικρίσεις για τον Λευτέρη Αυγενάκη

Θοδωρής Λιάπης, Δημήτρης Οικονομάκος, Γιώργος Πομάσκι Θοδωρής Λιάπης, Δημήτρης Οικονομάκος, Γιώργος Πομάσκι

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΛΙΑΠΗ ΠΟΜΑΣΚΙ 
Απογοητευτικά και θλιβερά ήταν πολλά από όσα ακούστηκαν χθες, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο της Παραλίας, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις θέσεις του ΚΚΕ. Όσα είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου, Γιώργος Πομάσκι ήταν αποκαλυπτικά για το πως μεταχειρίζεται το κράτος τόσο την άθληση των παιδιών και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όσο και τους πρωταθλητές. Ο Γιώργος Πομάσκι προετοιμάζει στην Καλαμάτα αθλητές για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και με αφορμή ερωτήσεις που του έγιναν περιέγραψε μια πλήρως απογοητευτική εικόνα. Είπε ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να φύγουν από την Καλαμάτα αλλά η γενική γραμματεία αθλητισμού δεν έχει στείλει ακόμη επιχορήγηση ώστε να πληρώσει για τη στέγαση και τη σίτιση των αθλητών. Τόνισε ότι... 

...δεν υπάρχει προπονητήριο στην Αθήνα για τους αθλητές γιατί όλα είναι εγκαταλειμμένα. Ο Γιώργος Πομάσκι είπε ότι δεν υπάρχει υποστήριξη ούτε για τις άμεσες ανάγκες των πρωταθλητών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Μίλτος Τεντόγλου χρειαζόταν ειδικούς επιδέσμους για να αγωνιστεί και χρειάστηκε να ψάξει ο ίδιος να τους βρει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά τα έξοδα δεν καλυπτονται.  Όπως επίσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κάλυψη ούτε των εξόδων για τα τεστ για τον κορονοϊό που πρέπει να γίνονται κατά τα ταξίδια στο εξωτερικό για τη συμμετοχή σε αγώνες. Ο Μίλτος Τεντόγλου, συνέχισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ενω έχει κερδίσει διεθνή πρωταθλήματα δεν έχει πάρει από την πολιτεία χρήματα για τις διακρίσεις του, τα οποία, τόνισε, θα τα αξιοποιούσε για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ως αθλητής και να φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες για τον ίδιο και τη χώρα.

Όμως ο Γιώργος Πομάσκι δεν μίλησε μόνο για τις συνθήκες που βιώνουν οι πρωταθλητές αλλά και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την άθληση των παιδιών. Είπε ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, τα αθλητικά σωματεία σε πολλές περιπτώσεις πρώτα εστιάζουν στο να εισπράξουν κάθε μήνα τη συνδρομή των αθλούμενων και μετά στη σωστή διαπαιδαγώγηση και άθληση των νέων. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πομάσκι παρατήρησε ότι προκειμένου να μη χάσουν τα Σωματεία τους αθλούμενους και τη μηνιαία συνδρομή κάνουν κάποιες εκπτώσεις σε όσα πρέπει να ισχύουν ως προς την πειθαρχία των αθλητών, τη συμμετοχή τους στα τμήματα κ.ά

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ, εκτός από τον Γιώργο Πομάσκι ήταν ο Θοδωρής Λιάπης, από την Αθλητική Επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Υπογράμμισε ο Θοδωρής Λιάπης ότι το κράτος θέλει να βγάλει από τον αθλητισμό τα Σωματεία και να μπουν εταιρίες στη θέση τους. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, έχει σταματήσει να επιχορηγεί τα Σωματεία και αυτά από την πλευρά τους προσπαθούν να καλύψουν τα έξοδά τους από χορηγούς και από τις συνδρομές των αθλητών. Ο Θοδωρής Λιάπης τόνισε ότι οι χορηγοί πια έχουν μειωθεί και οι χορηγίες είναι μικρές οπότε κατά κύριο λόγο τα Σωματεία συντηρούνται από τις συνδρομές των αθλητών, όμως, πρόσθεσε, οι οικογένειες δεν έχουν οικονομική ευχέρεια και όταν χρειάζεται να περικόψουν έξοδα το πρώτο που κόβουν συνήθως είναι την άθληση των παιδιών, όσο και αν τα παιδιά δεν το θέλουν αυτό. 

Ο Θοδωρής Λιάπης κάλεσε τους εκπροσώπους των Σωματείων και τους αθλητές να αντιδράσουν, να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να διεκδικήσουν να χρηματοδοτήσει το κράτος τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. 

Στην εκδήλωση την έντονη αντίδρασή τους για τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, υπογράμμισαν εκπρόσωποι αθλητικών Σωματείων όπως ο Δημήτρης Κακαλίκας από τον Ναυτικό Όμιλο, ο Δημήτρης Πουλόπουλος από τον Μεσσηνιακό. Τόνισαν ότι η απόφασή του να αποκλείσει από τις ομοσπονδίες ανθρώπους που έχουν δώσει την αγάπη τους, το χρόνο τους, τον κόπο τους, χρήμα, μόνο επειδή δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στον αθλητισμό ως διοικούντες σωματείων είναι άδικη και κακή για τον ίδιο τον αθλητισμό και τους αθλητές. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Ζαγάκος, εκπρόσωπος αθλητικού Σωματείου, που υπογράμμισε ότι αθλητισμός είναι ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός, ο σχολικός αθλητισμός και ο αθλητισμός των Σωματείων. Όλα τα άλλα, υπογράμμισε, είναι ανώνυμες εταιρίες που εμπορεύονται το θέαμα του αθλητισμού. 

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος της Τομεακής Οργάνωσης Μεσσηνίας του ΚΚΕ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καλαμάτας. 

Στ.Μ.