Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 21:22

Κατερίνα Ελ Λατίφ: Από την Καλαμάτα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-Τόκιο 2020

Κατερίνα Ελ Λατίφ: Από την Καλαμάτα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-Τόκιο 2020

Η Κατερίνα Ελ Λατίφ μέχρι τα τέλη Μάη του 2003 περπατούσε με μεγάλη δυσκολία. Ήταν τότε φοιτήτρια στην Καλαμάτα. Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Σάκης Ζαραβέλας ανέλαβε να τη βοηθήσει. Λίγο καιρό μετά, με τη στήριξη των δικών της ανθρώπων, η Κατερίνα Ελ Λατίφ όχι μόνο άρχισε να περπατά αλλά έγινε αθλήτρια, έγινε πρωταθλήτρια, διέπρεψε πολλές φορές σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και χθες, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-Τόκιο 2020 κατέκτησε την 6η θέση στον αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου, στις μικτές κατηγορίες Τ1-2, έχοντας πια τον τίτλο και της Παραολυμπιονίκη. Η Κατερίνα Ελ Λατίφ είναι από αυτούς τους τόσο σπουδαίους ανθρώπους που σου δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το θες και να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε σένα…

Η Κατερίνα Ελ Λατίφ έτρεξε με το ποδήλατό της 26,4 χιλιόμετρα και βρέθηκε στην πρώτη εξάδα των παραολυμπιονικών με χρόνο 1:32:08.

Ο πατέρας της ήταν από την Αίγυπτο, η μητέρα της από την Ελλάδα, η ίδια μεγάλωσε σε ίδρυμα, από το οποίο έχει μόνο καλές αναμνήμες. Ζει στην Αθήνα και ως φοιτήτρια στην Καλαμάτα είχε την τύχη να συναντήσει τον γιατρό Σάκη Ζαραβέλα, εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό από τα χρόνια που εργαζόταν στα Γιάννενα στις τενοντομεταθέσεις. 

Όπως μας είπε, η Κατερίνα είχε σπαστική διπληγία από εγκεφαλική παράλυση εκ γενετής που επηρέαζε κυρίως τα κάτω άκρα. Ο γιατρός τη χειρούργησε και μετέφερε υγιείς και λειτουργικούς τένοντες στη θέση τενόντων που είχαν απολέσει τη λειτουργία τους. Ο Σάκης Ζαραβέλας τα κατάφερε και από εκεί και πέρα η Κατερίνα έβαλε ακόμη υψηλότερους στόχους. Και τους πέτυχε!

“Είχε πολύ όρεξη να δουλέψει” μας είπε ο γιατρός για την πρωταθλήτρια  Κατερίνα, προσθέτωντας όμως ότι ήταν μεγάλη η στήριξη που της παρείχαν οι άνθρωποί της και πιο πολύ ο σύντροφός της και η οικογένειά του. Την βοήθησαν και άλλοι άνθρωποι που συνδέθηκαν μαζί της, όπως η Βασιλική Κατέρη, που την έπαιρνε για χορό όταν ακόμη εκείνη είχε ένα δισταγμό. 

Το παράδειγμα της Κατερίνας Ελ Λατίφ για εμάς εδώ στη Μεσσηνία δεν είναι πρωτόγνωρο, έχουμε το φαινόμενο του Γιώργου Λαζαρίδη που μας δείχνει κάθε φορά ότι “μαζί μπορούμε” και ότι τα εμπόδια είναι απλά η πρόκληση για να τα ξεπεράσουμε και να φτάσουμε μακρύτερα…

Στ.Μ.