Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 13:01

Ομιλία του καθηγητή Γιάννη Ηλιόπουλου στο Πανεπιστήμιο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Για την «Έννοια του χώρου στη σύγχρονη φυσική» θα μιλήσει ο Καλαματιανός καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Παρίσι, Γιάννης Ηλιόπουλος, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην πανεπιστημιακή σχολή Καλαμάτας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, με θεματολογία «Πολιτικός Λόγος»...

Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής (κτήρια παλιού στρατοπέδου) και θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ.

Βιογραφικό
Ο Γιάννης Ηλιόπουλος, διευθυντής Ερευνών Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, θεωρητικός Φυσικός Σωματιδιακών Στοιχείων, γεννήθηκε στην Καλαμάτα.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε σπουδές, μεταπτυχιακές και διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων.
Έχει διατελέσει Επιμελητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Υπότροφος του CERN, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο CNRS στη Γαλλία, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS στη Γαλλία, Διευθυντής στο Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, όπου από το 2006 μέχρι σήμερα είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών.
Έχει λάβει πολυάριθμες και σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Paul Langevin, της Societé Francçaise de Physique (1978), το Μεγάλο Βραβείο Ricard, της Societé Francçaise de Physique (1984), το βραβείο J.J. Sakurai, της American Physical Society (1986), το Αριστείο Μποδοσάκη (2002), το Μετάλλιο Matteucci, Accademia Nazionale delle Scienze (2006), το Μετάλειο Dirac, ICTP (2007), το Βραβείο του Τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, της European Physical Society (2011), και το Βραβείο των τριών Φυσικών, ENS-France (2013).
Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Κρήτης (1999), Ιωαννίνων (2002), Αθηνών (2002) και Πατρών (2004).