Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 01:18

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Παναγιώτης Νίκας και Θανάσης Ηλιόπουλος με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Κώστα Νικολέα Παναγιώτης Νίκας και Θανάσης Ηλιόπουλος με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Κώστα Νικολέα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στη Μονή Μαρδακίου και το Ελαιοχώρι συνεχίζονται σήμερα, Κυριακή, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821, ενώ η έναρξη έγινε το Σάββατο το απόγευμα στη Βέργα με τους «Δρόμους του μπαρουτιού». Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων παρουσίασαν το πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Μέγαρο Χορού και ανακήρυξη του καθηγητή Φυσικής - Ακαδημαϊκού, Γιάννη Ηλιόπουλου, σε επίτιμο δημότη...

Κυριακή 20 Μαρτίου

Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας, 11.00 π.μ. «Συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία του 1821».
Διοργάνωση: Τοπικά Συμβούλια και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών. 
Διάρκεια εκδήλωσης 60’.

Ελαιοχώρι, 6.30 μ.μ. Εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων, κατά τον Αγώνα του 1821, από την Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα». 
Διάρκεια εκδήλωσης 90’.

Δευτέρα 21 Μαρτίου

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 8.00 μ.μ. Εγκαίνια έκθεσης «Πόλεμος και Ειρήνη: Όπλα της Επανάστασης - Κειμήλια Μουσείων». 
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας, ΥΠ.ΠΟ.Α. - Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 
Διάρκεια Έκθεσης: 21 - 31/3/2016. 
Είσοδος ελεύθερη. 
Επίσης θα παρουσιαστεί από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Μεσσηνίας η έκθεση «Γάλλοι ζωγράφοι και Ελληνική Επανάσταση του 1821», σε επιμέλεια Δημήτρη Ηλιόπουλου.

Τετάρτη 23 Μαρτίου

Καλαμάτα - Πλατεία 23ης Μαρτίου, 3.00 μ.μ. Εκδηλώσεις αναπαράστασης της κατάληψης της Καλαμάτας από τους Έλληνες οπλαρχηγούς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Δηµαρχείο Καλαµάτας, 5.30 μ.μ. Ανακήρυξη του Ιωάννη Ηλιόπουλου, καθηγητή Φυσικής και Ακαδημαϊκού, ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας.

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική αίθουσα, 8.30 μ.μ. «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού.
Συμμετέχουν: Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», Λάκης Χαλκιάς, Άγγελος Ανδριανός, Ιωάννης Λάκης, Μαρία Λυμπεράκου στους σολιστικούς ρόλους, και η χορωδία Ορφέας Τρίπολης υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Αθανασοπούλου.
Διεύθυνση: Γιάννης Μαρκόπουλος. 
Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 
Τιμή: 10 ευρώ κανονικό και 5 ευρώ μειωμένο. 
Διάρκεια εκδήλωσης: 90 λεπτά.

Πέμπτη 24 Μαρτίου

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 8.30 μ.μ. «Ελευθερίας Εγκώμιον». Εορταστική συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. 
Θα παρουσιασθούν έργα σε ποίηση Κυριάκου Ντούμου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίμη Τραϊφόρου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Νεγρεπόντη και σε μουσική των Δημήτρη Λάγιου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι κ.ά.
Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου. 
Απαγγελία κειμένων: Παναγιώτα Ηλιοπούλου. 
Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας. 
Είσοδος ελεύθερη. 
Διάρκεια εκδήλωσης 90’.