Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 22:04

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία χωρίς ευτυχισμένο τέλος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία χωρίς ευτυχισμένο τέλος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Διήμερο συνέδριο με το θέμα «Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος - Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα στις 9 και 10 Απριλίου...

«Είναι γνωστό ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει η αντίληψη ότι τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και γενικά σε νέους ανθρώπους έχουν ή πρέπει να έχουν ευτυχισμένο τέλος. Τις τελευταίες δεκαετίες, στον χώρο της νεανικής λογοτεχνίας, αρκετά βιβλία για παιδιά, κυρίως εικονογραφημένες ιστορίες ρεαλιστικές ή μη και επίσης πολλά βιβλία για εφήβους, κυρίως μυθιστορήματα, δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος» σημειώνεται στην ανακοίνωση των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
«Ο στόχος του διήμερου Συνεδρίου, κατά την πρώτη ημέρα (Σάββατο 9 Απριλίου: πρωί και απόγευμα), είναι να αναδείξει αυτή την πλευρά της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με τα τυχόν “θετικά” ή τα “αρνητικά” της αποτελέσματα και με θέματα από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές της λογοτεχνικής θεωρίας.
Κατά τη δεύτερη ημέρα (Κυριακή 10 Απριλίου, πρωί) θα λειτουργήσουν δύο εργαστήρια διδακτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας, με σχετικά κείμενα, ένα για την πρωτοβάθμια και ένα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα ακολουθήσει συζήτηση «στρογγυλού τραπεζιού» για τη διδακτική της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν καθηγητές και καθηγήτριες από τα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Αιγαίου, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και εκπαιδευτικοί της περιοχής μας. Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι ανοιχτό σε όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης».
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στα 27210-92022/92122. Στοιχεία Συμμετοχής: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ειδικότητα.

Εισηγητές
Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΕΚ Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεώργιος Παπαντωνάκης, τ. αναπλ.καθηγητής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δημήτρης Πολίτης, επ. καθηγητής, Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Πατρών
Γιάννης Σ. Παπαδάτος, επ. καθηγητής ΤΕΠΑΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αγγελική Γιαννικοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, ΕΚ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Βιωματικά εργαστήρια
Χριστίνα Δίμιζα, ηθοποιός - φιλόλογος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτηρίων Μπουγά
Μιχάλης Κουσουλάκος, φιλόλογος Γενικού Λυκείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μπουγά