Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 18:51

Ο Μπάμπης Κάρβελης για την “Αλλαγή της Καλαμάτας”

Ο Μπάμπης Κάρβελης για την “Αλλαγή της Καλαμάτας”

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 
Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε, όμως η δεκαετία του 1980 εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την Καλαμάτα. Πρωτοποριακά για την εποχή έργα όπως η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, η πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, η Μονάδα Λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η ίδρυση της ΔΕΠΑΚ στον τομέα του πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο, είναι μερικά απ’ όσα έγιναν εκείνο το διάστημα...

Για όλα αυτά μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ «…στο κύμα» ο φυσικός Μπάμπης Κάρβελης, αντιδήμαρχος τη δεκαετία του ΄80. Γιατί, όπως είπε, μπορεί ο Σταύρος Μπένος να ήταν ο δήμαρχος ηγέτης που έβλεπε μπροστά από την εποχή του, όμως είχε γύρω του και μια ισχυρή δημοτική ομάδα, την οποία άκουγε και σεβόταν. «Η δεκαπεντάδα τότε ήτανε όργανο βαρβάτο. Δεν ερχόταν ο Μπένος να ανακοινώσει και να πει πάμε να το κάνουμε. Γινόταν εξαντλητική συζήτηση. Πολλές φορές είχε αλλάξει γνώμη για θέματα ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έβλεπε ότι κάτι που του λέγαμε ήταν σωστό».
Ο Μπάμπης Κάρβελης ξεκίνησε από το πώς η παράταξη του Σταύρου Μπένου σε συνεργασία με ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού, κατάφερε απρόσμενα να πάρει τις εκλογές, χάρη στη διάσπαση της δεξιάς πλευράς και την αντιπαράθεση Βέκκου - Κουτουμάνου.
Καταστροφή, αλλά και «σωσμό» για την Καλαμάτα χαρακτήρισε το σεισμό του 1986. Από τη μια η τραγωδία με την ύπαρξη θυμάτων, από την άλλη η ευκαιρία για αναγέννηση της πόλης. Στα έργα που έγιναν, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Μπάμπης Κάρβελης τη συμβολή του Γιώργου Γεννηματά, μέσα από τις καίριες κυβερνητικές θέσεις στις οποίες βρισκόταν εκείνα τα χρόνια.
Την ομιλία του πρώην αντιδημάρχου με τίτλο «Η αλλαγή της Καλαμάτας τη δεκαετία του ΄80», ακολούθησαν παρεμβάσεις και ζωντανή συζήτηση με τον κόσμο που βρέθηκε «…στο κύμα», ανάμεσά του αρκετοί πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομάδα Πάμε Βόλτα και ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας.
Μ.Ν.