Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 19:59

Χορωδιακή μουσική και Αντιγόνη στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης

Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κώστας Γεωργακόπουλος και Μαργαρίτα Μποβιτσέλι Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κώστας Γεωργακόπουλος και Μαργαρίτα Μποβιτσέλι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ 
Θρησκευτικό και κοσμικό τραγούδι θα ηχήσει αυτό το Σάββατο, 2 Ιούλη, στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. «Πέντε αιώνες Χορωδιακής Μουσικής» ο τίτλος της συναυλίας που θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο, από το Σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη, ο οποίος το άλλο Σάββατο, 9 Ιούλη, διοργανώνει επίσης, στον ίδιο χώρο, την παρουσίαση της «Αντιγόνης», μια κινηματογραφημένη παράσταση αρχαίου δράματος, σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων συμμετέχει ο Δήμος Μεσσήνης…

Το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δύο εκδηλώσεων οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη, Δημήτρης Δημητρόπουλος και Μαργαρίτα Μποβιτσέλι και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος.
Η συναυλία του ερχόμενου Σαββάτου θα δοθεί από τη Μικρή Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodaly, με διευθυντή τον Μιχάλη Πατσέα, ενώ η έναρξη έχει προσδιοριστεί για τις 8:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια θρησκευτικά και κοσμικά των Gasparini, Palestrina, Monteverdi, Mendelssohn και άλλων, καθώς και των Άλκη Μπαλτά και Γιάννη Κωνσταντινίδη, σε έξι διαφορετικές γλώσσες. Το κλείσιμο της βραδιάς θα γίνει με τη Μικρή Λειτουργία του Mozart. Η Μικρή Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ενώ ο Μιχάλης Πατσέας είναι μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός, δικηγόρος και έχει διευθύνει χορωδίες στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Το άλλο Σάββατο η κινηματογραφημένη παράσταση Αντιγόνη, που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, ανέβηκε στην Ιταλία με την ομάδα teatro olympico. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «ο Τερζόπουλος επηρεασμένος από τον Μπρεχτ κάνει σωματικό θέατρο. Το θέατρο δεν είναι τίποτα, αν δεν είναι επικίνδυνο. Ο Τερζόπουλος σαν τον Διόνυσο, μπορεί τη μια στιγμή να είναι ζωοδότης και την άλλη θανατηφόρος. Τα χαμόγελα των ηθοποιών του έχουν τη δύναμη να πληγώνουν (Marianne Mc Donald). Πρόκειται για μια εξαίσια παράσταση, μια μυσταγωγία στη σύγκρουση Κρέοντα-Αντιγόνης που καθηλώνει και όπως λέει ο Τερζόπουλος: Ο άνθρωπος σήμερα βιώνει την απελπισία για τη σύγκρουση με τη θεούς, που οδηγεί στην κάθαρση, τελείωσε».
Στ.Μ.