Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 19:15

Καλοκαιρινός αποχαιρετισμός με αρχή "Ένα ταξίδι…, μια διαδρομή…"

Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Θανάσης Ηλιόπουλος, Κατερίνα Κασιούμη και Στάθης Γυφτάκης Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Θανάσης Ηλιόπουλος, Κατερίνα Κασιούμη και Στάθης Γυφτάκης

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΙΣ 
Τα καμάρια της Καλαμάτας, στον τομέα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η Σχολή Χορού, το Εικαστικό Εργαστήριο και το Δημοτικό Ωδείο, μας αποχαιρετούν για το καλοκαίρι με τις μεγάλες εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει και φέτος. Η αρχή γίνεται αύριο, Τρίτη, το βράδυ, στο Κάστρο, με τη μεγάλη παράσταση της Σχολής Χορού, με τίτλο «Ένα ταξίδι…, μια διαδρομή…». Την Τετάρτη εγκαινιάζεται η έκθεση «μπλε 2», στο Εικαστικό Εργαστήριο στην Παραλία. Την Πέμπτη παίρνει τη σκυτάλη το Δημοτικό Ωδείο, με τη μεγάλη συναυλία που θα γίνει στο Κάστρο με τίτλο «Άσπρα καράβια τα όνειρά μου»…

Με τις εκδηλώσεις αυτές ξεκινά και το πρόγραμμα «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016», τόνισαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος και οι διευθυντές των τριών σχολών της κοινωφελούς επιχείρησης.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην 30χρονη διαδρομή των σχολών της Φάρις, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μια σπουδαία δουλειά, η οποία μάλιστα σημείωσε ότι αποτελεί εφόδιο και διαβατήριο για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Φάρις δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συγχαρητήριά του προς τους διευθυντές των Σχολών, ενώ με την ευκαιρία ανήγγειλε ότι η παρουσίαση του προγράμματος του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα γίνει στις 4 Ιούλη, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού, Κατερίνα Κασιούμη, σημείωσε ότι η παράσταση «Ένα ταξίδι…, μια διαδρομή…» θα ξεκινήσει στις εννέα το βράδυ και διαβεβαίωσε ότι όσοι την παρακολουθήσουν θα περάσουν μια βραδιά όμορφη, αξέχαστη, ονειρική, νοσταλγική, με το χιούμορ και τη ζωντάνια που διακρίνει τα παιδιά. Με την ευκαιρία τόνισε ότι ο χορός είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει τους νέους να κοινωνικοποιηθούν, γιατί παράγουν καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συνεργαζόμενοι σε ένα χορευτικό σύνολο. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές αλλά και τους γονείς για την υποστήριξή τους, τονίζοντας ότι η συνδρομή τους σε διάφορα θέματα έχει μεγάλη σημασία, ενώ αναφέρθηκε και στους καθηγητές της Σχολής υπογραμμίζοντας ότι εργάζονται ακατάπαυστα, πολύ πέραν του ωραρίου τους αλλά και κάνοντας δουλειές που δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, σημείωσε ότι την Τετάρτη, στις 8:30 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του εργαστηρίου με τίτλο «μπλε2», η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όπως τόνισε ο εικαστικός δημιουργός, η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική, κάτι που θα διαπιστώσει ο επισκέπτης της έκθεσης που εγκαινιάζεται αύριο. Πρόσθεσε ότι το παιδικό τμήμα ζωγραφικής δημιούργησε εμπνεόμενο από τα αρχαιοελληνικά παιδικά παιχνίδια και τα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα. Είπε ακόμη ότι τη χρονιά αυτή λειτούργησε τμήμα ζωγραφικής ενηλίκων, που εστίασε σε μια φορμαλιστική προσέγγιση του ρεαλισμού. Αναφέρθηκε στο τμήμα κεραμικής, που εφάρμοσε οχτώ διαφορετικές τεχνικές αλλά και τμήμα αντιγράφων βυζαντινής αγιογραφίας με την τεχνική των βυζαντινών, όπως και τμήμα χαρακτικής για ενήλικες απόφοιτους σχολών καλών τεχνών, τμήμα σχεδίου κ.λπ Κλείνοντας ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί του Εικαστικού Εργαστηρίου, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά, όπως επίσης ευχαρίστησε και τους γονείς για τη συμβολή τους σε διάφορα θέματα.
Τέλος, ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, σημείωσε ότι η μεγάλη συναυλία του Ωδείου στο Κάστρο θα γίνει την Πέμπτη, στις εννέα το βράδυ, με τίτλο «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας». Όπως επεσήμανε, στο Ωδείο οι μαθητές είναι περίπου 500 και δεν είναι δυνατό να συμμετέχουν όλοι τους στην αποχαιρετιστήρια συναυλία αλλά περίπου 200. Ειδικότερα σημείωσε ότι θα συμμετέχουν το σύνολο σαξοφώνων, η μεικτή ορχήστρα, η παραδοσιακή χορωδία, το τμήμα παραδοσιακής μουσικής, όλες οι χορωδίες κ.ά. Τέλος, ο Στάθης Γυφτάκης επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους καθηγητές του Ωδείου αλλά και προς τη διοίκηση της Φάρις. Τόνισε δε ότι το Ωδείο ήταν ανοιχτό εφτά ημέρες την εβδομάδα, καθώς είχε συνεχή δραστηριότητα είτε με μαθήματα είτε με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Κλείνοντας σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι ήδη μια πολιτιστική πρωτεύουσα στην Ευρώπη, καθώς δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες πόλεις του δικού της μεγέθους με τόσο μεγάλο αριθμό και τέτοια ποιότητα εκδηλώσεων. Ευχήθηκε πάντως να ευοδωθεί η προσπάθεια και να γίνει και τυπικά Πολιτιστική Πρωτεύουσα, κερδίζοντας τον τίτλο τους επόμενους μήνες.
Στ.Μ.