Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 17:44

2ο Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

2ο Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 
Ένα τετραήμερο με ενδιαφέρουσες ταινίες, αλλά και συναυλίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ Καλαμάτας που ανοίγει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Πάρκο του Λιμενικού...

Οι προβολές θα ξεκινούν στις 9.00 κάθε βράδυ, ενώ μετά το τέλος κάθε ταινίας θα ακολουθούν 45λεπτες συναυλίες με σχήματα της πόλης. Εισηγητής των ταινιών είναι ο κριτικός κινηματογράφου και συνεργάτης του Φεστιβάλ Lukas Maurer, από την Αυστρία,ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Αυγούστου
Προβολή «Queens of sound» της Sandra Krampelhuber (75’)
Συναυλία με τους «Bandita me copo»
Όλο και περισσότερες γυναίκες σταρ της Reggae μουσικής εμφανίζονται στην ανδροκρατούμενη Τζαμάικα. Αυτή είναι η ιστορία τους. Από την Marcia Griffiths στην Queen Africa, στη Macka Diamond και άλλες τραγουδίστριες. Διηγούνται και τραγουδούν το δρόμο τους προς την επιτυχία. Τρεις γενιές γυναικών της Τζαμαϊκανής μουσικής βιομηχανίας, μας μιλούν για την παρουσία τους στο παρελθόν και το παρόν, τα πρώτα βήματα της καριέρας τους, τον αγώνα τους για αναγνώριση σε μια ανδροκρατούμενη μουσική βιομηχανία, τη μεγάλη αναγνώρισή τους διεθνώς. Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στο Kingston της Τζαμάικα και σε διάφορα κονσέρτα στην Αυστρία και την Ιταλία ενώ μερικές από τις διεθνούς φήμης μουσικούς που εμφανίζονται είναι οι Marcia Griffiths, Tanya Stephens, Sasha, Cecile, Chevelle Franklyn, Queen Αfrica, Macka Diamond , Lady G….

Παρασκευή 26 Αυγούστου
Προβολή «Death Metal Angola» του Jeremy Xido (82’)
Η ιστορία ενός ζευγαριού, της Σόνια και του Γουίλκερ, που η αγάπη τους για την death metal μουσική φέρνει ελπίδα στην πόλη που ζούνε, το Huambo, αλλά και στην Ανγκόλα γενικότερα. Η καταστροφική αλήθεια των πολέμων της Ανγκόλα και οι κοινωνικές αναταράξεις έχουν αφήσει τους κατοίκους της χώρας σε πλήρη εξαθλίωση και δυστυχία.
Το όνειρο της Σόνια και του Γουίλκερ να οργανώσουν το πρώτο εθνικό φεστιβάλ ροκ μουσικής, ξεσηκώνει τα συναισθήματα του κόσμου και τους βοηθά να επουλώσουν τα τραύματα που άφησε ο πόλεμος. Αυτή η πραγματικότητα της Ανγκόλα αγγίζει την καρδιά του θεατή και φέρνει στο φως ένα νέο μουσικό είδος.

Σάββατο 27 Αυγούστου
Προβολή «Looking for Sugarman» του Malik Bendjelloul (90’)
Συναυλία με το συγκρότημα «Ήχος του Νότου»
Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες του και τους προφητικούς του στίχους, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του. Όμως το άλμπουμ αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια, ενώ γεννιούνται φήμες για δήθεν αυτοκτονία του επί σκηνής… Παρόλ’ αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στη Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, κάνοντας εκεί τον μουσικό αυτό πιο διάσημο από τους Rolling Stones και τον Elvis Presley! Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους. Η έρευνα τους οδηγεί στην πιο απίστευτη ιστορία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί: την αληθινή ιστορία της ζωής του μουσικού Σίξτο Ροντρίγκεζ. Η πολυβραβευμένη ταινία-φαινόμενο, που ξαφνιάζει και συγκινεί το κοινό σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τον πιο άγνωστο-διάσημο μουσικό στον κόσμο, τον Σίξτο Ροντρίγκεζ, εκτοξεύοντας την καριέρα του χαρισματικού καλλιτέχνη, ο οποίος σήμερα στα 70 του χρόνια, δίνει τη μια συναυλία μετά την άλλη. Το «Ψάχνοντας τον Sugarman» έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία σε φεστιβάλ παντού με κορυφαίο την βράβευσή του με Όσκαρ Kαλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.

Κυριακή 28 Αυγούστου
Προβολή «Elektro Moskva» των Dominik Spritzendorfer & Elena Tikhonova (86’)
Συναυλία με τους «Juke box»
Μία βραβευμένη επίσης ταινία για τη γέννηση της ηλεκτρονικής μουσικής στη Ρωσία. Ξεκινώντας με την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού μηχανήματος από τον Λεόν Θέρεμιν (Leon Theremin) το ντοκιμαντέρ εξερευνά με χιουμοριστικό τρόπο το πώς τα πρώτα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την τότε KGB ανακυκλώθηκαν και μεταλλάχθηκαν από τις μεταγενέστερες γενιές μουσικών σε μουσικά όργανα. Ένα ντοκιμαντέρ για την εφευρετικότητα και την εποχή που έμεινε γνωστή ως «σιδηρούν παραπέτασμα».