Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 18:27

Γιατί η μείζων μειοψηφία δεν μπόρεσε να δώσει θετική ψήφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γιατί η μείζων μειοψηφία δεν μπόρεσε να δώσει θετική ψήφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
«Κρίνοντας τις τελικές, προς συζήτηση προτάσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας, με βάση τόσο την αρχική μας θέση για την υποψηφιότητα όσο και τα όσα μεσολάβησαν (στάση και τακτική της Δημοτικής Αρχής) καταλήγουμε στα εξής:…

1) Καλούμαστε σήμερα, να εγκρίνουμε ένα δεσμευτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η  περιφέρεια Πελοποννήσου τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής, που έχει επίσημα δεσμευτεί για την ενίσχυση της Ελευσίνας.
2) Αντί για ένα σχέδιο-οδηγό για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης την επόμενη 10ετία, με σαφείς, ιεραρχημένους στόχους, το οποίο θα έχει προκύψει μέσα από ουσιαστικές, συνθετικές διεργασίες, που θα εξασφαλίζουν και δεσμεύσεις για την προώθηση και υλοποίησή του, έχουμε ένα κείμενο που  παραθέτει διαπιστώσεις, ιδέες και προτάσεις, χωρίς καμία δέσμευση από πλευράς δημοτικής αρχής για την εφαρμογή του. Ένα ευχολόγιο ουσιαστικά, που δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ανακατεύει νύχτες όλων των αποχρώσεων και καρναβάλια, με Φεστιβάλ Χορού και Χορωδιών στο όνομα της προβολής της πόλης.
3) Όπως και επίσημα αναγνωρίστηκε από στελέχη του γραφείου υποψηφιότητας, δεν διαμορφώθηκε μέσα από τις διαδικασίες υποψηφιότητας ένα όραμα που θα εμπνεύσει την πόλη. Αντίθετα, μάλιστα, λόγω των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν, το εγχείρημα αφήνει όλο και πιο αδιάφορους τους δημότες και εκτίθεται όλο και περισσότερο σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις.
4) Η αντιμετώπιση του όλου εγχειρήματος από το Δήμαρχο ως προσωπικής του υπόθεσης και η απαξίωση ή ακόμα και ενοχοποίηση κάθε άλλης άποψης, στη φάση μάλιστα που η συνεννόηση και συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων για την υποψηφιότητα είναι κριτήριο επιλογής, προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση ανάληψης του τίτλου από την πόλη μας.
5)  Ενώ αναγνωρίζεται με τον πιο σαφή τρόπο η αποδυνάμωση και υποβάθμιση του ρόλου της ΦΑΡΙΣ, κάτι που καταγγέλλουμε συνεχώς, ως αποτέλεσμα μάλιστα σκόπιμων επιλογών του Δημάρχου, δεν κατατίθεται καμία πρόταση ενίσχυσής της με την αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου των καλλιτεχνικών διευθυντών και ενδεχόμενη ενίσχυση με κάποια ακόμα στελέχη. Αντίθετα, προτείνεται η ανάληψη αυτού του ρόλου από το Γραφείο Υποψηφιότητας, με υψηλότατο κόστος και κανένα ουσιαστικά έλεγχο.
6) Θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στο πρόγραμμα του φακέλου, παρ´ ότι αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση. Είναι εκτεταμένο και ενδιαφέρον και έχουν ενσωματωθεί σ´ αυτό πολλές από τις προτάσεις και τις ιδέες που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση. Σημαντικό και πολλαπλά αξιοποιήσιμο είναι και το έργο των ομάδων εργασίας.
Για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη που συνεπάγεται μια θετική ψήφος, την ώρα μάλιστα που οι προτεραιότητες της πόλης επιβάλλουν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Εξάλλου, η πόλη έχει έτσι κι αλλιώς πολύ μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί μέσα από υπάρχοντες πολιτιστικούς θεσμούς και υποδομές αρκεί να της δοθεί το αναγκαίο οξυγόνο και να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση.
Ψηφίζουμε λοιπόν ΛΕΥΚΟ για την α) Πολιτιστική Στρατηγική και β) Οργάνωση, χρηματοδότηση και δημιουργία υποδομών για τις ανάγκες του τίτλου της ΠΠΕ20 και ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ το Plan B».
*Τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας