Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 19:32

Εκδηλώσεις για το ’40: «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε»…

Μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας ερμηνεύουν τραγούδια για τη λεφτεριά υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Σταθέα Μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας ερμηνεύουν τραγούδια για τη λεφτεριά υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Σταθέα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
«Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε / μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε / Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα / παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!», με αυτούς τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη έκλεισε την ομιλία του κατά την επετειακή εκδήλωση για τους φορείς του Δημόσιου τομέα για την 28η Οκτωβρίου ο Γιάννης Σόλαρης, το μεσημέρι, στο Διοικητήριο. Ωστόσο, στη εκδήλωση αυτή το πιο θερμό χειροκρότημα άκουσαν οι μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, οι οποίοι παρουσίασαν μια εξαιρετική αναδρομή στο έπος του ’40 με κείμενα, αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια....

Ήταν η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η επικεφαλής της οποίας,  αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ενθουσιασμένη από το πρόγραμμα των μαθητών της Δ’ Τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου, έδωσε τα θερμά της συγχαρητήρια στους ίδιους, στους εκπαιδευτικούς τους και στους γονείς τους. Τόνισε ότι παρά τη μικρή τους ηλικία οι μαθητές συμμετείχαν με ζωντάνια στη γιορτή και ανέδειξαν το πόσο σπουδαίο είναι το ιδανικό της αγάπης στην πατρίδα. Παρατήρησε ακόμη ότι αυτό το ιδανικό συνδέεται με τις υπόλοιπες αξίες που ολοκληρώνουν τον άνθρωπο.
SOLARHS-GIANNHS-27-10-16.jpgΟ εκπαιδευτικός Γιάννης Σόλαρης, που έκανε την ομιλία, είναι ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, ενώ τη χορωδία των μαθητών του 21ου Δημοτικού διεύθυνε ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σταθέας.
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Την Παρασκευή η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:15 το πρωί, ενώ θα προηγηθεί, στις 10:15 στην εκκλησία της Υπαπαντής, δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Ιστορικό – Μνήμες και απόηχοι στη σύγχρονη εποχή», η θεολόγος του 7ου Γυμνασίου, Σταυρούλα Τσιάγκρα. Μετά τη Δοξολογία και πριν την παρέλαση θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μάρτη.
PARELASH-8-DHMOTIKO-25-03-16.jpg
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ 1940
Το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων από το Τμήμα Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με θέμα «Η Ήπειρος του 1940».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως ακολούθως :
1.      18:00μ.μ:  έκθεση  παραδοσιακών φορεσιών της Ηπείρου
2.      18:30 -19:30 μ.μ.:  Δραστηριότητες – εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά του δημοτικού με θέμα το έπος του 1940
3.      20:00 μ.μ.:  Αναφορά στο χρονικό της ημέρας και στην συμβολή των Ηπειρωτισσών γυναικών στον αγώνα του ΄40, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Χρήστου Θανάση.
4.      20:15 μ.μ.:  Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Η Ήπειρος του 1940» από τους μαθητές του Τμήματος Λαογραφίας.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «η εκδήλωση έχει  χαρακτήρα εκπαιδευτικό με στόχο να «μεταφέρει» μικρούς και μεγάλους στην εποχή του αγώνα κατά την κατοχή, μέσα από ένα ταξίδι στην Ιστορία  και την Λαογραφία με σημείο αναφοράς την Ήπειρο.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό».
Στ.Μ.