Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 05:21

Υποδειγματική προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Καστάνια της Μάνης

Υποδειγματική προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Καστάνια της Μάνης

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΠΥΡΓΟΣ ΔΟΥΡΑΚΗ 
Ήθελε να ‘χεις σχετικά γερά πνευμόνια για να μπορέσεις να ανέβεις μέχρι τον Άγιο Πέτρο της Καστάνιας, το Σάββατο... Όμως χαλάλι τον ανήφορο… Γιατί όσοι ανέβηκαν μέχρι την πάνω μεριά του καλά κρυμμένου στο βουνό μανιάτικου χωριού ένοιωσαν πολύ όμορφα αντικρίζοντας το σπουδαίο βυζαντινό ναό του12ου αιώνα, που αναστηλώθηκε τόσο άριστα ώστε να βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EuropaNostra ως έργο πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Σάββατο λοιπόν έγινε η τοπική απονομή του βραβείου. Και επειδή μετά την ανηφόρα ακολουθεί κατηφόρα, μετά την τελετή στον Άγιο Πέτρο το κοινό κατέβηκε στην κεντρική πλατεία της Καστάνιας, όπου έγινε η παράδοση του επίσης αναστηλωμένου πλέον ιστορικού πύργου Δουράκη…

_1255312.JPG
Το βραβείο της Europa Nosta και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικολημένο στο καμπαναριό του Αγίου Πέτρου Καστάνιας
Το Σάββατο ήταν μια μέρα που μόνο ευχάριστα μπορούσε να νοιώσει όποιος βρέθηκε στην Καστάνια. «Διπλή γιορτή, διπλή χαρά, διπλή συγκίνηση και τιμή» έγραψε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, κάτι που φαινόταν και στα πρόσωπα των ίδιων των κατοίκων της Καστάνιας, ηλικιωμένων και νεότερων.
_1255306.JPGΤα αποκαλυπτήρια του εμβλήματος της EuropaNostra, που πλέον βρίσκεται επικολλημένο στο καμπαναριό του Αγίου Πέτρου, έκαναν οι αντιπρόεδροι αυτού του ευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά, ο Κώστας Καρράς από την Ελλάδα και η πρώην Κύπρια Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεότητα, Ανδρούλα Βασιλείου.
_1255295.JPGΟ Κώστας Καρράς στην ομιλία του περιέγραψε το ρόλο και την αποστολή της EuropaNostraαλλά και τις σπουδαίες επιδόσεις που πετυχαίνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το 2016 βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EuropaNostra 28 προγράμματα, εκ των οποίων τα 15 ήταν κτιριακά έργα. Από αυτά τα 15 βραβεία τα δύο τα κέρδισε η Ελλάδα, το ένα για την αναστήλωση του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια (και το άλλο για την αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου στις Πρέσπες). Όπως τόνισε ο κ. Καρράς, το γεγονός ότι η Ελλάδα καταφέρνει ακόμη και σε περιόδους δύσκολες, σαν αυτές που διανύει τα τελευταία χρόνια, να κερδίζει τέτοια διεθνή βραβεία, δείχνει το επίπεδο που υπάρχει στη χώρα σε ό,τι αφορά την αναστήλωση μνημείων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που πολλές φορές περιγράφεται με αρνητικούς χαρακτηρισμούς.
_1255291.JPG
Ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς τιμάει τον χορηγό του έργου Θανάση Μαρτίνο
Η αναστήλωση του Αγίου Πέτρου έγινε με μέριμνα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με χορηγία του ζευγαριού Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.
_1255283.JPG
Τα αποκαλυπτήρια του βραβείου από τους αντιπροέδρους της Europa Nostra, Ανδρούλα Βασιλείου και Κώστα Καρρά και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση
Η προϊστάμενη της 26ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, η οποία επαινέθηκε από τους εκπροσώπους της EuropaNostra, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τους χορηγούς, για τη συνδρομή της Υπηρεσίας της στην άριστη υλοποίηση του έργου, παρουσίασε στοιχεία για το βυζαντινό ναό, την αξία του και την περιγραφή του έργου, που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2014, ενώ κόστισε στους χορηγούς 447.400 ευρώ. Η κ. Μηλίτση ευχαρίστησε θερμά τον Θανάση και τη Μαρίνα Μαρτίνου και τόνισε ότι η περίπτωση του Αγίου Πέτρου αποτελεί το υπόδειγμα της αποτελεσματικής και αποδοτικής συνεργασίας του δημόσιου με τους ιδιώτες χορηγούς και με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. _1255317.JPGΕπίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του άριστου παρά τις δυσκολίες του έργου τους επιβλέποντες αρχιτέκτονες Σταύρο Μαμαλούκο (από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) και Μιχάλη Κάππα (από την 26η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), καθώς και τον συντηρητή των τοιχογραφιών Γιώργο Μουστάκη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Ελληνική Εταιρεία αλλά και στην άρτια αναστηλωτική εργασία που εκτέλεσε η υπεύθυνη εταιρεία για τον Άγιο Πέτρο, «Μνημειοτεχνική ΕΠΕ».
_1255295.JPGΜε επαίνους για τους προαναφερόμενους μίλησε και η Ανδρούλα Βασιλείου, ενώ ο χορηγός, Θανάσης Μαρτίνος, τόνισε ότι με τη σύζυγό του αισθάνονται μεγάλη χαρά βλέποντας αυτή την τόσο ποιοτική αναστήλωση, όπως επίσης σημείωσε ότι νοιώθει ευτυχής γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει την ομορφιά της δυτικής Μάνης, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και το Δήμο ήταν πολύ καλή και τέλος σχολίασε ότι έχει τη σημασία του το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε καμία υπέρβαση στον αρχικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι η ίδια οικογένεια είχε χρηματοδοτήσει την αναστήλωση του επίσης βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας», επίσης στην Καστάνια.
_1255304.JPG
Ο χορηγός Θανάσης Μαρτίνος εκφράζει τη χαρά του για το άριστο αποτέλεσμα του έργου στον Άγιο Πέτρο της Καστάνιας
Μετά την τελετή ο κόσμος πήρε τον κατήφορο για την κεντρική πλατεία, όπου ακολούθησε η παράδοση του επιβλητικού ιστορικού πύργου Δουράκη, ο οποίος αποκαταστάθηκε από την 26η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο πύργος αυτός, παρά την ιστορική του αξία και παρά το ότι είχε κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, ήταν έτοιμος να πέσει, προκαλώντας φόβο και στους περαστικούς. Ευτυχώς σώθηκε και εντάσσεται στο Δίκτυο Μουσείων Μάνης, μαζί με το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη και τον Πύργο Πικουλάκη στην Καρδαμύλη.
_1255332.JPGΓια το πύργο, την ιστορία του, την αξία του και το έργο αποκατάστασής του μίλησε η Ευαγγελία Μηλίτση ενώ ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις και χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη, τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γιάννη Μαραμπέα, τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιας Παναγιώτη Καρολεμέα.
_1255337.JPGΗ γιορτή αυτή ολοκληρώθηκε με την καλύτερη γεύση, με μανιάτικα κεράσματα από τις γυναίκες της Καστάνιας, με λαλάγγια, με παστό, με πίτες, με δίπλες κ.ά
Στ.Μ.
_1255331.JPG
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, η χορηγός του έργου Μαρίνα Μαρτίνου (με το σύζυγό της Θανάση δεξιά), η αντιπρόεδρος της Europa Nostra Ανδρούλα Βασιλείου και η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδία Καρρά

_1255353.JPG
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, η Ανδρούλα Βασιλείου, η Ρούλα Κατούντα και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη

kastania2.JPG
Από την τελετή στον Άγιο Πέτρο

_1255341.JPG
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, στην παράδοση του ιστορικού πύργου Δουράκη

_1255321.JPG

_1255269.JPG

_1255298.JPG

_1255319.JPG

_1255280.JPG

_1255314.JPG

_1255320.JPG