Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 22:26

Στην Καλαμάτα η αντιπροσωπεία της επιτροπής που θα επιλέξει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στην Καλαμάτα η αντιπροσωπεία της επιτροπής που θα επιλέξει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΤΕΤΑΡΤΗ  
Η μέρα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν η Καλαμάτα θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, είναι η αυριανή. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεναγηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας αντιπροσωπεία των μελών της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής. Το πρόγραμμα της ξενάγησης δεν περιλαμβάνει απλά επισκέψεις σε σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και προγράμματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και παρουσίαση των προγραμμάτων του φακέλου υποψηφιότητας από τους εκπροσώπους του Γραφείου Υποψηφιότητας και από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των προγραμμάτων αυτών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι ο Θανάσης Ηλιόπουλος και ο Έκτωρ Τατσούλης τόνισαν ότι η ξενάγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής έχει διοργανωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και υποστήριξαν ότι η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα είναι το μεγάλο βήμα για την εξέλιξη της Καλαμάτας…

Ο πρόεδρος της Φάρις, της Κοινωφελούς Επιχείρησης που υποστηρίζει τη λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας, Θανάσης Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι μια μεγάλη προσπάθεια φτάνει στο τέλος της με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, με την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα και με την ανακοίνωση της πόλης που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι τον διακατέχει μεγάλη χαρά για την πάρα πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε από τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας, τα οποία και ευχαρίστησε, όπως και για το μεγάλο αριθμό των εθελοντών που υποστήριξαν την παραγωγή αυτής της δουλειάς.
Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου η Καλαμάτα να κάνει το μεγάλο βήμα προς την εξέλιξή της σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος ότι η Καλαμάτα θα κερδίσει τον διαγωνισμό, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας γίνεται με διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα της επαρχίας και πως η Καλαμάτα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναλάβει αυτό το πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, τόνισε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι πλέον ο πιο πολυπόθητος θεσμός για τις πόλεις της Ευρώπης γιατί πρόκειται για ένα πρόγραμμα όχι μόνο πολιτιστικής αλλά γενικότερα περιφερειακής ανάπτυξης.
Η ξενάγηση της επιτροπής επιλογής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Κάστρο και μεταξύ άλλων θα γίνουν επισκέψεις και παρουσιάσεις προγραμμάτων στην Αγορά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ηλέκτρα, στο Μέγαρο Χορού, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο λιμάνι.
Ο κ. Τσατσούλης ζήτησε την κατανόηση των κατοίκων της πόλης για την ταλαιπωρία που ενδεχομένως προκληθεί από την ανάγκη για την απρόσκοπτη μετακίνηση των μελών της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Σημείωσε επίσης ότι έχει διοργανωθεί και μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος η πόλη έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη διεκδίκηση του τίτλου. Σχολίασε ότι ακόμη και οι «σκεφτικοί» απέναντι στο συγκεκριμένο θεσμό συνέβαλαν στην προσπάθεια, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Καλαμάτα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.
Επιπλέον ανέφερε ότι κάποιες επιφυλάξεις για το θεσμό είναι δικαιολογημένες, δεδομένου του ιστορικού με τις προηγούμενες ελληνικές πολιτιστικές πρωτεύουσες, πρόσθεσε όμως ότι πια το πλαίσιο έχει αλλάξει και ότι η Καλαμάτα μπορεί να δημιουργήσει το νέο μοντέλο ώστε ο θεσμός να δημιουργεί αποδοτικά αποτελέσματα για τις πόλεις.  
Στ.Μ.