Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 16:13

Η υποψηφιότητα για την πολιτιστική πρωτεύουσα να μην εξελιχθεί σε χαμένη ευκαιρία

*Του Νίκου Χριστόπουλου 
Εξαρχής, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, πιστέψαμε ότι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας αποτελούσε μια εξαιρετική, μοναδική ευκαιρία η πόλη μας να ανακτήσει την χαμένη πολιτιστική αλληλεπίδραση. Κυρίως για τις νεότερες γενιές, που θα παρακολουθούσαν αξιόλογες και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ώστε να γνωρίσουν ότι ο πολιτισμός δεν περιορίζεται σε καρναβάλια, λευκές και κόκκινες νύχτες…

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια το κεφάλαιο πολιτισμός στην Καλαμάτα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φεστιβάλ χορού, ένα διεθνές φεστιβάλ που μετετράπη σε πανελλήνιο, ενώ υπάρχει ο φόβος πως θα καταλήξει σε ένα τοπικό, επαρχιακό φεστιβάλ.
Συνεπώς, αμέσως με τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για τον δεκαετή πολιτιστικό σχεδιασμό- χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν υπήρξε προϊόν έμπνευσης της Δημοτικής Αρχής, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο φάκελος της υποψηφιότητας να γίνει αποδεκτός στην επιτροπή αξιολόγησης- συμμετείχαμε ενεργά στις ομάδες με απώτερο σκοπό να συμβάλουμε όσο μπορούσαμε, αναλόγως βεβαίως των δυνατοτήτων μας. Επίσης, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πολιτιστικός σχεδιασμός θα προερχόταν απ’ ευθείας από τους πολίτες, βασίζεται σε μια λογική που εκφράζει απόλυτα την παράταξή μας.
Δυστυχώς, τελικά επρόκειτο για βεβιασμένη διαδικασία με κατευθύνσεις από το γραφείο υποψηφιότητας και απουσία πιο ειδικών στα θέματα του πολιτισμού που θα προκαλούσε διαδραστικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι ομάδες να φυλλοροούν και να απομείνουν ελάχιστοι.
Ωστόσο, η υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας να μην εξελιχτεί σε χαμένη ευκαιρία. Για όλους εκείνους που συμμετείχαν στις διαδικασίες, του εθελοντές που αγωνίστηκαν, δούλεψαν για το όραμα της πολιτιστικής ανάτασης στην πόλη μας, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν η απογοήτευση και η κατήφεια. Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες, σημαντικές προτάσεις και έχουν καταγραφεί. Θα τις προωθήσουμε και θα τις υλοποιήσουμε ως η επόμενη Δημοτική Αρχή.

*Τοπικός Σύμβουλος Ασπροχώματος
Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες